Hlavní obsah

VIDEO: Švýcar Rossy přeletěl na křídle Velký kaňon v Arizoně

PHOENIX

Velký kaňon v Arizoně, označovaný za největší na světě, o víkendu překonal na křídle se čtyřmi miniaturními proudovými motory 51letý švýcarský pilot Yves Rossy. Od roku 2004, kdy s přístrojem vlastní konstrukce na zádech vzlétl poprvé, si tak připsal další úspěch.

Foto: Andr Bernet, Reuters

Švýcarský dobrodruh Yves Rossy letí pomocí křídel a raketovými motory nad Velkým kaňonem.

Článek

Podle listu The Los Angeles Times trval jeho let osm minut ze zhruba deseti, jedenácti, na které mu vystačí palivo. Rossy přezdívaný JetMan, jenž byl 17 let stíhacím pilotem, začal skokem z vrtulníku ve výšce asi 2 400 metrů nad indiánskou rezervací Hualapai.

Kouřová čára nad Velkým kaňonem vyznačuje dráhu letu švýcarského dobrodruha Yvese Rossyho s příznačnou přezdívkou JetMan. foto: ČTK/AP/Alain Ernoult

Poté zapnul motory a křídlo o rozpětí dvou metrů ho neslo rychlostí až 300 km/h asi dvě stě metrů nad okrajem kaňonu. Předtím už Rossy zdolal Lamanšský průliv, i švýcarské Alpy. Toto byl jeho první let v USA.

„Děkuji Matce přírodě a kmeni Hualapai za to, že jsem mohl uskutečnit svůj celoživotní sen,“ uvedl letec v prohlášení po úspěšném pokusu. Ten původně plánoval na minulý pátek, ale o den ho zdrželo čekání na souhlas americké letecké inspekce.

Reklama

Související témata: