Hlavní obsah

Rakušanka pokořila všechny osmitisícovky bez kyslíku

VÍDEŇ

Rakouská horolezkyně Gerlinde Kaltenbrunnerová si splnila svůj životní sen. Po úspěšném úterním zdolání druhé nejvyšší hory světa, vrcholu K2 vysokého 8611 metrů, má na svém kontě všech 14 osmitisícovek bez kyslíku. "Jsem vrcholně šťastná," řekla při telefonické tiskové konferenci po dnešním sestupu do základního tábora ve výšce téměř 5000 metrů.

Článek

Na poslední osmitisícový vrchol do sbírky zaútočila čtyřicetiletá diplomovaná zdravotní sestra z hornorakouského města Spital am Phyrn severní stěnou spolu mimo jiné se svým německým manželem Ralfem Dujmovitsem a dalšími čtyřmi muži. Kaltenbrunnerová je první ženou na světě, která zdolala všech 14 osmitisícových vrcholů bez pomoci kyslíkové lahve.

"Byli jsme silný tým, občas se ale objevovaly i pochybnosti, protože jsme byli jen malý tým na tu velmi vysokou horu a velmi obtížnou cestu," řekla Kaltenbrunnerová. Jejich výstup byl mimořádně obtížný vzhledem k masám sněhu a lavinovému nebezpečí; navíc byla v den, kdy dosáhli vrcholu K2, mimořádná zima.

Ve sněhu, který jim sahal až po boky, prý postupovali kupředu jen velmi pomalu. "To jsme byli všichni tak trochu psychicky nalomení a už jsme pochybovali, jestli to přece jen vyjde. Přesto jsme se probíjeli kupředu metr po metru. Na vrcholový hřeben jsme pak dorazili poměrně pozdě."

Poslední metry byly úchvatné

Tam ale byly poměry na cestě k vrcholu K2 dobré. "Zhruba v 18:18 jsem stanula na vrcholu. Poslední kroky k němu - všechno skutečně zářilo, člověk vidí do všech směrů - to byl pro mě majestátní a úchvatný okamžik," líčila Kaltenbrunnerová.

Čtvrt hodiny jen stála v úžasu a plně si vychutnávala vrchol. "Nedokážu slovy vyjádřit, co to vlastně pro mě znamenalo. Teď, když jsme všichni zdrávi a v pořádku zpátky v základním táboře, jsem přešťastná. Mám nesmírnou radost," řekla Kaltenbrunnerová.

Po dlouhém sestupu byla vyčerpaná. "V daném okamžiku jsem prostě jen unavená," řekla. Proto se v základním táboře nijak neslavilo, chuť byla jen na spánek.

Zopakování výstupu na K2 alpinistka vyloučila, cílů prý má ale ještě hodně. "Horolezectví zůstane až do konce mého života mou velkou vášní," řekla.

Podle německého horolezeckého kronikáře Eberharda Jurgalského se dosud na celém světě jen 28 horolezcům podařilo stanou na vrcholu všech 14 osmitisícovek. Jen deset z nich to zvládlo bez pomoci kyslíku.

Reklama