Hlavní obsah

V Kataru by olympijské hry mohly být později než o prázdninách

Katar dostal od Mezinárodního olympijského výboru svolení k tomu, aby olympijské hry v roce 2020 případně uspořádal v pozdějším než tradičním prázdninovém termínu. Uvedla to dnes agentura Reuters. Metropole Dauhá se krátce poté zařadila na seznam uchazečů o pořadatelství her, který se uzavře v příštím týdnu.

Článek

Dauhá už kandidovalo na pořádání olympijských her v roce 2016, jeho nabídka ale pohořela právě na plánovaném říjnovém termínu. Tím chtěli Katařané uchránit sportovce před extrémním horkem, které v létě v této oblasti panuje, ale MOV byl tehdy proti.

Katar tak nyní zřejmě pro hry znovu nabídne zářijový nebo říjnový termín. To by v olympijské historii nebylo zdaleka novinkou: v druhé polovině září se například konaly hry v roce 2000 v Sydney nebo o dvanáct let dříve v Soulu, v Mexiku se v roce 1968 závodilo v říjnu a v Melbourne 1956 dokonce na přelomu listopadu a prosince.

Uzávěrka přihlášek na pořádání OH 2020 je 1. září. Před Dauhá už vyjádřily o hry zájem Řím, Madrid, Istanbul a Tokio, vítěze vybere MOV za dva roky.

Katar loni získal pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2022, které se tradičně koná v červnu a v červenci. Vysoké letní teploty chtějí pořadatelé eliminovat klimatizovanými stadiony, návrhy na změnu termínu turnaje FIFA odmítla.

Reklama

Související témata: