Hlavní obsah

Pár dnů před startem Velké pardubické někdo poničil chemikálií trávník závodiště

Několik dnů před nedělním 121. ročníkem dostihu Velká pardubická někdo poničil na více místech trávník závodiště. Porost byl politý látkou, která jej poškodila. ČTK to řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. "Ve středu nám bylo oznámeno poškození trávníku dráhy. Máme zajištěné chemické stopy, které byly odeslány na expertizu," uvedla Maturová. Podle ní bylo poškozeno asi pět ploch. Tráva na nich má jinou barvu.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Dostihové závodiště v Pardubicích

Článek

Podle Petra Buchala, ředitele Dostihového spolku, který závodiště provozuje, by poničení trávníku pravděpodobně herbicidy mohlo být při dostihu rizikem, zvláště při skocích.

"Jde o změnu výrazně barevného pole, které kůň vnímá při překonávání překážky, a mohlo by dojít k jeho zásadnímu vyrušení, tím pádem k ohrožení koně i jezdce," řekl dnes novinářům Buchal.

Poškozená místa navíc budou vidět v záběrech televizních kamer a mohla by způsobit estetickou újmu. Před dostihy proto spolek nechá tyto plochy ošetřit neškodnou zelenou barvou, aby byl zachován původní vzhled a nevznikly žádné problémy. Na závodišti vypomůže i městská organizace Služby města Pardubice.

Škoda za 100 tisíc

Podezřelé žloutnutí trávy v některých částech dostihové dráhy zjistili zaměstnanci spolku v pondělí 3. října, přes zavlažování a intenzivní péči se stav dráhy zhoršil. V cílové rovince jsou v délce asi 400 metrů vypálené tři příčné pruhy, téměř v celé délce jsou další podélná poškození a několik menších defektů je v oblouku dráhy před cílem.

Skok na Irské lavici je téměř celý spálený, na doskoku Taxisova příkopu jsou vypálené dva kruhy o průměru zhruba tři metry. Linie odumřelé trávy je patrná za Havlovým skokem, v doskokové části Velkého vodního příkopu jsou za příkopem vypálené dva ohraničené kruhy. Představitelé závodiště odhadují škodu na 100.000 korun.

Podle mluvčího Dostihového spolku Dušana Korela už ve středu dráhu schválila komise České asociace steeplechase. "Nyní ji bude schvalovat znovu v pátek poté, co se odstraní nedostatky," řekl ČTK.

Možné jsou i další sabotáže

Podle primátorky Štěpánky Fraňkové by také mohlo být závodiště ohroženo dalšími sabotážemi. "Máme indicie, že v neděli by měl být zastaven přívod elektrické energie a přestat téct voda. Požádala jsem ředitele městské policie o výraznou součinnost s Policií ČR. Šokuje mne nenávist a nevraživost, která je dotažena do konce," uvedla Fraňková. Předseda představenstva Dostihového spolku Jan Němec považuje události za útok proti spolku či jeho novému vedení.

Poškození trávníku nebylo podle Buchala náročné na čas nebo techniku, stačil běžný zahrádkářský postřikovač s nádrží kolem 15 litrů a čtvrt hodiny času na projití areálu. Ostraha jej sice hlídá nepřetržitě, ale při znalosti jejího režimu není obtížné vytipovat příhodnou chvíli.

Ostraha závodiště před dostihy i během nich bude zvýšena, městská policie navíc poskytne termovizi a přenosný kamerový systém. Policie vyšetřuje událost jako poškození cizí věci. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:
Vandal