Hlavní obsah

Gymnastka Pálešová bude bojovat o olympiádu v lednu v Londýně

TOKIO

Sportovní gymnastka Kristýna Pálešová se neprobojovala do finále víceboje na mistrovství světa v Tokiu, ale hlavní cíl udržet si šanci na olympijskou účast splnila. O start na hrách bude bojovat v lednové kvalifikaci v Londýně, kam postoupila díky 58. příčce z tokijské kvalifikace víceboje.

Článek

Start na OH si vybojovala družstva USA, Ruska, Číny, Rumunska, Japonska, Austrálie, Německa a Británie, česká reprezentantka se v redukovaném pořadí jednotlivkyň vešla mezi 38 postupujících do další bojů o Londýn. Pálešová zůstala ve hře jako jediná z českých gymnastek, protože Jana Šikulová si v kvalifikaci přeskoku poranila kotník a zbytek šampionát sledovala už jen se sádrou. Zranění ji z bojů o nominaci na OH vyřadilo.

Pálešová ve čtyřboji nasbírala známku 52,232 bodu, od postupu do finále pro 24 závodnic ji dělily přibližně dva body. Zůstala také za branami finálových bitev na jednotlivých nářadích. Podle trenéra Stanislava Vyziny nicméně odvedla na MS velice dobrý výkon.

"Začala velice solidní sestavou v prostných. Totéž platí i o přeskoku, kde mohla od přísných rozhodčích dostat i vyšší známku," řekl Vyzina a pochválil Pálešovou i za cvičení na bradlech. "Odvedla skvělý výkon, bez výraznější chyby. Přitom cvičila po zranění Šikulové pod psychickým tlakem. Důležité bylo, že kromě dvou drobných zaváhání zvládla i závěrečné cvičení na kladině," dodal kouč.

Kvalifikaci víceboje vyhrála Ruska Victoria Komovová. V neděli zahájili svoji soutěž i muži včetně české dvojice Martin Konečný, Petr Smejkal. I oni potřebují k postupu do olympijské kvalifikace skončit do 38. místa v redukovaném pořadí víceboje bez osmi nejlepších družstev.

Reklama