Hlavní obsah

Dráha pro Velkou pardubickou je regulérní, pojede 14 koní

Stav dostihové dráhy konání letošního 121. ročníku Velké pardubické steeplechase nebrání. ČTK to řekl Jaroslav Jelínek, člen komise České asociace steeplechase, která dráhu v neděli přebírala. Na start se v 16:25 postaví místo patnácti jen čtrnáct koní, do Pardubic nepřijel Teviot.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Velký Taxisův příkop během 120. ročníku Velké pardubické steeplechase.

Článek

Dostihovému spolku, který závodiště provozuje, se podařilo uvést do přijatelného stavu trávník, jenž byl na několika místech poničen dosud neznámou látkou. "Dostihy budou, dráha je regulérní," řekl Jelínek. Nepotvrdily se ani obavy z přílišné tvrdosti povrchu, sobotní déšť jej změkčil. "Naopak jsme měli v sobotních dostizích problémy v cílovém oblouku, kde byla dráha rozdupaná," uvedl Jelínek.

Dostihový spolek ve středu oznámil policii, že někdo poškodil na více místech trávník závodiště. Neznámá látka, zřejmě herbicid, způsobila v cílové rovince, v oblouku dráhy před cílem a na několika překážkách uschnutí a odumření trávy. Pořadatelé ji museli ošetřit neškodným barvivem, aby koně místa s jinou barvou koně nerušila a nebyla ohrožena zvířata ani jezdci.

Z původních patnácti přihlášených nakonec poběží závod čtrnáct koní. Chybět bude osmiletý ryzák Teviot. "Ani nepřijel na závodiště, po bližších důvodech jsem nepátral. Trenér i majitel jsou zklamáni," řekl serveru paddock-revue.cz hořce žokej Radek Havelka, který měl na Teviotovi jet.

Největším favoritem dostihu je dvojnásobný vítěz Tiumen se sedminásobným králem pardubické žokejem Josefem Váňou.

Reklama