Hlavní obsah

Stolní tenistky postoupily do čtvrtfinále ME, muži bronz neobhájí

Družstvo českých stolních tenistek postoupilo na mistrovství Evropy v Gdaňsku do čtvrtfinále, v němž se v pondělí utká s Běloruskem. Bronz z loňského šampionátu v Ostravě neobhájí muži, kteří tentokrát ze základní skupiny mezi nejlepších osm neprošli.

Článek

Češky se dostaly do čtvrtfinále navzdory tomu, že v závěrečném utkání skupiny A podlehly 2:3 Turecku. V tabulce obsadily druhé postupové místo se stejným bodovým ziskem jako jejich dnešní přemožitelky a tým Lucemburska, s nímž dosáhly v sobotu na své jediné vítězství. Skupinu suverénně vyhrály mistryně Evropy z předchozích tří šampionátů Nizozemky.

Los přisoudil českým reprezentantkám Bělorusko v čele s úřadující individuální mistryní Evropy Viktorií Pavlovičovou. Češky si na bronzový tým z Ostravy věří, neboť ho loni dokázaly porazit 3:2.

"Ve čtvrtfinále si už opravdu nemůžeme vybírat, ale když si uvědomíme, že jsme Bělorusky vloni porazily, je psychická výhoda na naší straně. Renáta Štrbíková na sestry Pavlovičové umí hrát a obě už několikrát porazila. Já si na ně budu rovněž věřit. Musíme zapomenout na prohry v základní skupině a soustředit se na utkání, ve kterém jde o medaili," uvedla česká jednička Iveta Vacenovská.

Češky rozladila porážka

O dva body potřebné k postupu do čtvrtfinále se proti Turecku postaraly právě Vacenovská a zkušená Renáta Štrbíková, jež vyhrály hladce 3:0 na sety. Dana Hadačová podlehla stejným skóre Melek Huové a poté v pětisetovém rozhodujícím duelu prohrála 2:3 s Fulyou Ozlerovou. Předtím uhrála Vacenovská pouze jeden set proti Huové.

Češky navzdory postupu, jímž napravily loňské zklamání z Ostravy, byly rozladěné z porážky. "Není to žádná satisfakce za loňské zklamání, kdy nás od postupu dělilo jen několik míčků. Naopak, jsme v tuto chvíli zklamané z toho, že jsme Turecko neporazily," řekla na webu České asociace stolního tenisu nejzkušenější česká hráčka Štrbíková.

"Je velká škoda, že jsme utkání nedotáhly do vítězného konce. Měly jsme určitě veliké štěstí, že nepřijela druhá turecká Číňanka, protože jinak bychom asi byly ještě smutnější než teď. Do čtvrtfinále musíme nastoupit úplně jinak naladěné, protože jinak se s vidinou medaile můžeme rozloučit," kriticky zhodnotila vystoupení celého týmu.

Mužům sebrali šanci Švédové

Mužský tým ztratil šanci na čtvrtfinále porážkou 2:3 se Švédskem, jež byla jeho druhou ve skupině. Češi se ocitli ve složité situaci už po sobotní porážce 0:3 s Portugalskem a dnes se Švédskem bojovali o udržení naděje na postup. Museli se však obejít bez zraněného Petra Korbela. "Mám problém s loktem na pravé ruce. Určitě by nemělo význam nastoupit s tímto handicapem. Věřil jsem, že spoluhráči mohou silné Švédy porazit i beze mne," řekl čtyřicetiletý Korbel.

Bez svého nejzkušenějšího hráče začali Češi špatně a po úvodních duelech prohrávali 0:2. Nejprve Jiří Vráblík, jenž týden před ME nahradil v nominaci zraněného Jana Šimončíka, podlehl ve třech setech pětačtyřicetiletému Jörgenu Perssonovi, poté česká jednička Dmitrij Prokopcov nestačil stejně jednoznačně na Pära Gerella.

Šanci na obrat daly týmu trenéra Tomáše Demka následující dvě pětisetové výhry, které čeští hráči vydřeli z průběžného stavu 1:2 na sady. Postarali se o ně Tomáš Konečný proti Robertu Svenssonovi a Prokopcov proti Perssonovi. Rozhodující bod nicméně získali Švédové díky Gerellovi, jenž porazil 3:0 Vráblíka.

"Moc si vítězství nad Perssonem vážím, škoda jen, že to nepomohlo k celkovému úspěchu družstva," zhodnotil své dosud nejlepší vystoupení na šampionátu Prokopcov. "Byla to smůla, že jsme zrovna nepříjemné Portugalsko měli na úvod turnaje. Každopádně jsme mohli Švédy porazit, jenže to by asi musel být zdravý Korbel a navíc by se k nám muselo trochu přiklonit i sportovní štěstí. Zatím se nám trochu vyhýbá," dodal ukrajinský rodák.

V závěrečném utkání ve skupině porazili Češi hladce 3:0 Slovinsko a obsadili třetí místo. Postoupili Portugalci a Švédové.

Reklama