Hlavní obsah

Novák čaroval, rychlobruslařku Sáblíkovou už brusle netlačí

PRAHA

V nových botách a bruslích začala čtyřiadvacetiletá ledová královna Martina Sáblíková přípravu na umělém oválu v německém Inzellu na nadcházející sezónu. Hned první den nastal problém... „Boty jsou udělány přesně podle odlitku mého chodidla. Materiál je ale tvrdý, nedá se tvarovat, tlačily prakticky všude. Měla jsem chuť je zahodit,“ přiznala světová šampiónka v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Sport Invest/Pavel Lebeda

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem

Článek

„Boty jsou ulité ze speciálních materiálů. Nedají se tvarovat. Ty staré jsem nahřál na čtyřicet stupňů a upravil, jak bylo třeba. Tyhle se ani nehnou. Poškodil bych je. Tak jsme hledali jiné možnosti, a tam, kde tlačily, jsme je vystlali. Teď už je všechno v pořádku,“ vyprávěl trenér Petr Novák. Nad poznámkou, že zase čaroval, se jen usmál... „V těch botách závodník lépe cítí led, a to jsou ty setinky sekundy, z nichž se pak skládá rychlý čas. O to jde. Jezdí v nich prakticky celá světová špička.“

Kotníky trpěly nejvíc

Speciální boty má i Karolína Erbanová. „U ní to byla nutnost. V měkčích botách strašně trpěly její kotníky. Pořád jsme je různě tejpovali a omotávali. Teď už je v pohodě a na časech je to vidět,“ liboval si kouč. „Mně kotníky bolely hrozně. Po prvním tréninku jsem uvažovala, že nové boty už nikdy neobuju a pojedu zase ve starých, vyšlápnutých,“ přiznala Martina Sáblíková s tím, že nové jsou i nože... „Také s nimi byl problém. Jsou vyšší a jinak zohýbané, ale i to jsem zvládla.“ Staré brusle jsou přesto v pohotovosti, co kdyby...

Novis Team je před novou sezónou na ledě už podruhé... „V červenci jsem nevěřil svým očím. To nebyla Martina, ale někdo úplně jiný... Hrůza,“ přiznal Novák. „Nepotkala jsem se s technikou. Nevím proč. Bylo to hrozné,“ krčila rameny Sáblíková. „Teď už je to zase Martina šampiónka. Dokonce je rychlejší než v minulých letech v tomto období,“ dodal kouč a šibalsky mrknul, z čehož lze usoudit, že je s přípravou nadmíru spokojený.

„Letos jsme nebyli na tradičním soustředění v Collalbu. Mám to tam moc ráda, vždycky jsem tam nabrala sílu pro celou sezónu. Uvidíme, jestli mi tohle oblíbené místo někdy neoblíbené fáze přípravy nebude chybět,“ pravila šampiónka. Kouč však kroutil hlavou, že ne...

Dvacet kilometrů denně

Říjnová příprava na ledě je pořádnou řeholí. „Kluci i děvčata najezdí denně kolem dvaceti kilometrů na ledě. Druhá fáze tréninku se buď odbývá v posilovně nebo běhají, případně jezdí na kole,“ nabídl jednoduchý denní program kouč. „Kolo už používám jen k cestě na ovál nebo k vyjížďkám. Před mistrovstvím světa jsem si ho užila dost,“ přiznala Sáblíková s vírou, že se větší porce přípravy na bicyklu neprojeví negativně v průběhu sezóny.

„Šampionát v Dánsku byl cennou zkušeností. Poznali jsme na vlastní kůži, co to je cyklistická světová špička. Věřil jsem, že i v tom dešti bude Martina kolem sedmnáctého místa, ale zklamaný nejsem, ani toho rozhodnutí nelituji. Určitě zkušenosti zúročíme na dalším šampionátu, který se pojede v kopcích. Rovina není pro Martinu ideální,“ zdůraznil kouč a k tréninkovým porcím na kole dodal: „Nijak výrazně kolo přípravu na rychlobruslařskou sezónu neovlivnilo. Jen jsme ubrali in-line bruslím a přidali bicyklu.“

Start v Čeljabinsku

Příští týden se Novis Team rozdělí. „Kluky čeká 22. října cesta do Calgary, kde si potřebují vyjet limity pro Světový pohár. S děvčaty zůstaneme v Inzellu až do konce října, pak se vrátíme domů a v první polovině listopadu už startuje Světový pohár,“ vypočítal Novák.

Tentokrát netradičně v Čeljabinsku a pokračuje v Kazachstánu. „Pochopitelně to bude mít vliv na závěr přípravy. Tradičně se začínalo v Berlíně, teď nás čeká mnohem víc cestování a časové posuny. Uvidíme, co to udělá,“ pravil kouč.

„Nikdy jsem v Čeljabinsku ani Astaně nezávodila, ale to platí pro drtivou většinu největších soupeřek. Možná tam jezdily Rusky nebo asijské závodnice. Co vím od Evropanek, žádná s těmi dráhami nemá zkušenosti. Pro všechny to bude stejný vstup do neznáma,“ přiznala česká rychlobruslařská královna.

Reklama