Hlavní obsah

Boxerky rozděluje názor na sukně v ringu

Světové boxerky rozděluje názor na to, jaké oblečení by měly nosit v ringu. Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) umožňuje sportovkyním zvolit si místo klasických šortek sukně, což budí emoce u zastánců i odpůrců.

Článek

"Boxování v sukni podle mého názoru budí dobrý dojem, dojem ženskosti. Krátké kalhoty podle mého nejsou pro boxerky vhodné," uvedl polský trenér Leszek Piotrowski v rozhovoru pro BBC.

AIBA prosazovala nošení sukní už na loňském mistrovství světa a zasazuje se o ně i na dalších mezinárodních akcích. Sukně mají podle asociace divákům umožnit boxerky lépe odlišit od jejich mužských protějšků.

Podle prezidenta asociace Wu Ching-kua není jasné, zda se ze sukně stane povinná část výbavy. "Máme ženskou komisi, která sukně hodnotila a doporučila je. Reakce jsou pozitivní - sukně jsou pohodlné a dobře se hodí ke zbylému oblečení. Mohly by být povinné, stále se na tom pracuje," naznačil.

Nosí je jen Polky 

Jako jediné startovaly na nedávném mistrovství Evropy v Rotterdamu v sukních povinně reprezentantky Polska. Rumunské boxerky si pak mohly mezi oběma variantami samy vybrat.

"Já bych minisukni nikdy neoblékla ani na večírek, takže nevím, proč bych něco takového měla nosit v ringu. Myslím si, že vůbec nejde o jejich praktičnost. Prosazují je kvůli tomu, jak vypadají. Mít zájem vidět ženy boxující v sukni mají jen muži," zlobila se britská šampiónka v lehké váze Natasha Jonesová.

Jonesová i její reprezentační kolegyně Nicola Adamsová se shodly, že by sukně měla být i nadále nepovinná. "Nemyslím si, že by to bylo spravedlivé, kdyby boxerky neměly na výběr. Vždyť i fotbalistky hrají v šortkách," řekla Adamsová.

Poprvé na olympiádě

Od roku 1996, kdy Anglická asociace amatérského boxu (ABAE) zrušila 116 let trvající zákaz ženského boxu, nosily sportovkyně stejné kalhoty jako jejich mužští kolegové. Příští rok v Londýně se ženský box poprvé představí jako olympijská disciplína.

Reklama