Hlavní obsah

Pěsti za zdmi, kde leží miliardy. Česká národní banka zažije galavečer boxu

Libor KalousSport.cz

Ležel o dovolené na pláži, spal dvanáct hodin a nevěděl kam s nastřádanou energií. A pak to přišlo. Podíval se na internet a zrodila se myšlenka navléci boxerské rukavice. Takto se bezpečnostní ředitel Miloš Hrdý, přímý podřízený guvernéra České národní banky, dostal do ringu. A 10. listopadu si zaboxuje doma, přímo za zdmi této instituce na Senovážném náměstí. Galavečer Manažerské extraligy boxu vstoupí do míst, kam vzhlíží celý český národ. Zde se dohlíží na finance miliónů Čechů.

Foto: www.extraligaboxu.cz

Miloš Hrdý z České národní banky v ringu.

Článek

Každý den slušivé sako, čtyřikrát týdně kraťasy, triko, bandáže, nezbytné chrániče na zuby a bolestivý dril, který končí mezi šestnácti provazy. Teď se ring postaví v sále České národní banky.

„Již dlouho zde existuje sekce bojových umění, která však dosud žádnou akci neuspořádala. Napadlo mne, že by mohlo být zajímavé představit naši sekci našim kolegům,“ vysvětluje nevšední rozhodnutí Hrdý.

Kdo přijde, zažije možná poslední rány pěstí v takovém prostředí.

Guvernéra, viceguvernéry a členy bankovní rady vystřídá na pár hodin sorta, která na první pohled nemá s uhlazenými límečky mnoho společného. Budou bojovat o poháry a pocit ze zdolání soka. Zatím. Za zdmi sálu. „Tam bude ležet hodně peněz. I když z hlediska centrální banky nejsou uskladněné bankovky penězi, dokud nejsou vydány do oběhu. Jinými slovy, jsou to jen skladové zásoby,“ vysvětluje s úsměvem finanční žargon boxer Hrdý, který zatím nastoupil do čtyř zápasů a tři vyhrál.

Miloš Hrdý z České národní banky v ringu (modré rukavice).foto: www.extraligaboxu.cz

V práci náměstek ředitele správní sekce a bezpečnostní ředitel nemůže přijít k úrazu, v ringu to je ale jiná. „Ze začátku měla obavy hlavně moje žena, i když právě ona mne asi před dvěma lety upozornila na nově otevřený Kutil Gym, tím vše nastartovala. Postupem času se přesvědčila, že box není surový sport a zvyká si i na občasné drobné modřinky v mém obličeji. Na zápase zatím sice nebyla, ale do kongresového sálu ČNB se chystá, i když vyhrožuje, že přinese ručník, aby mohla v případě potřeby zápas ukončit. Z toho je jasné, že už boxu rozumí,“ je před kláním v pohodě patrně jediný šermíř pěstí z České národní banky, který boxu propadl.

„Je to opravdu náročný sport, a to fyzicky i psychicky. Kombinace fyzické námahy a soustředění je dokonalou relaxací. Navíc je to velmi férový - bez simulování a podvádění,“ dodává Hrdý.

Snad přímý podřízený guvernéra Miroslava Singera vyjde z pražských provazů 11. listopadu hrdý a bez modřin. V případě potřeby bude mít v hledišti záchranu - manželku s ručníkem.

Lákadlem pro fanoušky na galavečeru, který se koná od 19 hodin, může být také účast několika jmen z profesionálního boxu. Jako trenéři působí například Lukáš Konečný, Rosťa Osička nebo Ondřej Pála. Nejlepší česká těžká váha dokonce vede svého bratra Romana, který je ještě větší kus chlapa.

Reklama