Hlavní obsah

Muhammad Ali se rozloučil se svým velkým soupeřem Frazierem

PHILADELPHIA

Legendární boxer Muhammad Ali se v pondělí ve Filadelfii symbolicky rozloučil se svým velkým soupeřem Joem Frazierem. Bývalý mistr světa v těžké váze, přezdívaný "Smokin' Joe", zemřel minulý týden ve věku 67 let na rakovinu jater.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

Legendární boxer Muhammad Ali na pohřbu Joe Fraziera.

Článek

Pohřebního obřadu v nabitém baptistickém kostele ve Philadelphii se zúčastnilo zhruba 4000 lidí. Vedle Aliho přišli například jiný bývalý šampión Larry Holmes nebo promotér Don King.

Dvouhodinový obřad, který měl více než tryznou být oslavou Frazierova života, vedl známý reverend Jesse Jackson. Devětašedesátiletý Ali, jenž trpí Parkinsonovou chorobou, na Jacksonovu výzvu "ukažte svou lásku" vzdal svému soupeři poslední poctu povstáním a potleskem.

"Rocky nebyl šampión, tím byl Joe"

"Rocky nebyl šampión. Tím byl Joe Frazier," řekl Jackson v narážce na to, že celosvětově nejslavnějším boxerem z Philadelphie není Frazier, ale fiktivní postava ze série filmů Sylvestera Stallonea. "Rocky nikdy neboxoval s Alim, Holmesem nebo Georgem Foremanem. Rocky nikdy neochutnal svou vlastní krev. Šampióni se rodí v ringu, ne ve filmu. Joe Frazier by si zasloužil mít sochu v centru města," dodal Jackson.

Rockyho socha stojí u schodů Muzea umění, k němuž Stallone ve filmu vybíhal, což byla variace na Frazierovy tréninkové zvyky.

Při ceremonii byly promítány přednatočené pozdravy dalšího slavného boxera Mikea Tysona, magnáta Donalda Trumpa a herce Mickeyho Rourkea. "Společně jsme utvářeli historii. Chtěli jsme udělat Ameriku lepší," řekl známý promotér King.

Frazierovy duely v 70. letech s Alim vstoupily zdaleka nejen do boxerské historie. Jejich souboj z Madison Square Garden v roce 1971, v němž Frazier poslal Aliho k zemi a vyhrál na body, je nazýván "Zápasem století". Další dvě utkání Frazier prohrál, včetně brutálního duelu "Thrilla in Manila" v roce 1975.

Snímek z jednoho ze tří legendárních duelů Muhammada Aliho (vlevo) a Joea Fraziera ve filipínské Manile v roce 1975.foto: ČTK/AP/

Ali s Frazierem byli soupeři nejen v ringu, ale i mimo něj. Výřečný a mediálně zdatný Ali málokdy vynechal příležitost si do svého soka rýpnout a urazit ho, což mu Frazier ani dlouho po ukončení kariéry neodpustil. Až před dvěma lety v rozhovoru uvedl, že ke svému nemocnému rivalovi necítí nic špatného.

Olympijský vítěz z Tokia 1964 Frazier se stal mistrem světa v těžké váze v roce 1970 a čtyřikrát titul úspěšně obhájil. O pás přišel v roce 1973 při souboji s Foremanem a už ho nikdy nezískal zpět.

Reklama