Hlavní obsah

Dostihový spolek Pardubice musí zaplatit za smrt klisny

BRNO

Dostihový spolek Pardubice musí zaplatit Hubertu Žďárskému za smrt jeho klisny Inkasentky. Potvrdil to Nejvyšší soud (NS), který odmítl dovolání spolku. Klisna se zranila při nárazu do zábradlí na pardubickém závodišti během dostihů v květnu 2008 a majitel stáje ji musel utratit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Žďárského spolek nese za zranění zodpovědnost, protože závodiště řádným způsobem nezabezpečil. NS označil dovolání spolku za nepřípustné.

Částka se teprve určí

Z usnesení Nejvyššího soudu nevyplývá, kolik přesně musí spolek zaplatit. Výše částky je předmětem jiného soudního řízení. Soudní znalec v minulosti vyčíslil hodnotu Inkasentky na 760.000 korun. Dostihový spolek je pro podobné případy pojištěn.

Spolek v dovolání tvrdil, že zranění koně bylo nešťastnou náhodou, za kterou provozovatel závodiště neodpovídá. Před dostihem dráhu zkontroloval státní veterinární dozor i Česká asociace steeplechase. Žádná vada se prý nenašla.

Nejvyšší soud ale argumenty spolku věcně vůbec nepřezkoumal. Proti podobnému soudnímu rozhodnutí lze podat dovolání jen tehdy, pokud jde o právní otázku zásadního významu. Podle Nejvyššího soudu tato podmínka nebyla splněna.

Inkasentka při dostihu ztratila jezdce a při pobíhání po závodišti narazila mimo trasu dostihu do zábradlí na mostku. Způsobila si hlubokou tržnou ránu na noze, utrhla si kyčelní kloub a musela být utracena. Zábradlí, o které se kůň zranil, poté pracovníci hipodromu zahnuli tak, aby další podobné nehodě předešli.

Rozhodnutí zadostiučiněním

Žďárský už v minulosti rozhodnutí soudu označil za zadostiučinění. "Inkasentka nezemřela kvůli tomu, že by špatně skočila a zlomila si nohu, jak je obvyklé. Ale musela zemřít proto, že zábradlí, které bylo na mostku, nebylo pořadateli ohnuté a ona se na něj nabodla," řekl Žďárský loni novinářům.

Reklama