Hlavní obsah

Krasobruslař Březina byl třetí v Paříži a má jisté finále GP

PAŘÍŽ

Krasobruslař Michal Březina obsadil třetí místo v Grand Prix v Paříži a kvalifikoval se do prosincového finále soutěže. Jednadvacetiletý vítěz říjnové Americké brusle si na Trofeji Erika Bomparda připsal třetí umístění na stupních vítězů v Grand Prix v kariéře. Suverénně vyhrál mistr světa Patrick Chan z Kanady.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Čtvrtý muž z předchozích dvou světových šampionátů Březina si v dnešní volné jízdě udržel pozici, jež mu patřila po krátkém programu. Stejně jako v pátek vynechal český krasobruslař čtverný skok a rozhodčí jeho volnou ohodnotili jako čtvrtou nejlepší.

Březina nicméně díky součtu 218,60 bodu uhájil náskok před čtvrtým Adamem Ripponem z USA, jehož porazil o 71 setin. Před měsícem při vítězství v americkém Ontariu dostal Březina od rozhodčích o 2,60 bodu méně.

"Výsledkem jsem si sice pohoršil, bodově a pocitem z jízdy se to ale naopak zlepšilo," porovnával Březina pro Radiožurnál své dvě vydařené soutěže. "I dnešní volná jízda byla lepší než v Americe. Sice jsem nedostal body za piruety, ale to je tím, že mám nové boty, které zatím nejsou tak změklé, takže se nedostanu tolik do kolen. Před čtverným skokem jsem zase najel do rýhy a nebyl jsem v pozici, v které jsem potřeboval," dodal český krasobruslař.

Tři týdny po výhře na domácí Kanadské brusli si připsal druhý triumf v sezoně dvacetiletý světový šampion Chan, jenž získal 240,60 bodu. Druhého Song Nana z Číny předstihl o 16,5 bodu.

Chan a Březina mají po dnešku jistotu, že se zúčastní finále GP v Québeku, jež se uskuteční od 8. do 11. prosince. Český krasobruslař bude navíc startovat ještě za týden v šesté soutěži seriálu v Moskvě, kde se představí i jeho krajan Tomáš Verner.

"Kvalifikovat se do finále Grand Prix byl v uplynulých třech letech můj cíl a jsem rád, že jsem to konečně dokázal. Jsem hodně šťastný, ale musím ještě zapracovat na 'čtveráku'," uvedl Březina, jenž skok s čtyřmi otáčkami nepředvedl ani v Americe. "V Moskvě si ale chci vyzkoušet tu nejobtížnější variantu volné jízdy," dodal.

Trofej Erika Bomparda, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Paříži:
Muži: 1. Chan (Kan.) 240,60, 2. Song Nan (Čína) 224,10, 3. Březina (ČR) 218,60.
Ženy: 1. Tuktamyševová (Rus.) 182,89, 2. Kostnerová (It.) 179,32, 3. Czisná (USA) 179,15.
Taneční páry: 1. Virtueová, Moir (Kan.) 176,93, 2. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 164,56, 3. Cappelliniová, Lanotte (It.) 153,76.
Sportovní dvojice: 1. Volosožarová, Trankov 194,13, 2. Bazarovová, Larionov (všichni Rus.) 184,91, 3. Duhamelová, Radford (Kan.) 176,62.

Reklama