Hlavní obsah

Podezřelí ve španělském dopingovém skandálu stanou před soudem

MADRID

Sedm lidí včetně sportovního lékaře Eufemiana Fuentese stane ve Španělsku před soudem v souvislosti s dopingovým skandálem, který před pěti lety odhalila policejní akce Puerto. V procesu jim hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Španělský cyklista Alberto Contador přichází k soudu.

Článek

Vedle Fuentese se obvinění podle madridského odvolacího soudu týká i bývalého ředitele stáje Liberty Seguros Manola Saize a další pětice osob. Justice nemůže podezřelé stíhat ze všech činů, protože většina jich podle tamního práva nebyla zakázaná. Sedm lidí se tedy zodpovídá jen za ohrožení zdraví sportovců, kvůli kterému může přijít i o profesionální licence.

Při takzvané operaci Puerto se ocitla v roce 2006 v podezření z dopingu více než padesátka cyklistů včetně trojnásobného vítěze Tour de France Alberta Contadora. Ze španělských jezdců si odnesl v souvislosti se skandálem jen Alejandro Valverde, důkazy ale donutily ukončit kariéru Němce Jana Ullricha, dvouletý zákaz startu dostal Ital Ivan Basso.

Při policejních raziích v nemocnicích v Madridu a Zaragoze byly nalezeny anabolické steroidy, prostředky pro krevní transfuzi a sáčky s krví, která měla patřit předním světovým cyklistům.

Reklama