Hlavní obsah

Sportovci mají lobbistickou skupinu, ale o lobby neradi mluví

PRAHA

Slovo lobby většině z nich vadí, ale poprvé v historii má sportovní prostředí vlastní lobbistickou skupinu. Ta se snaží zachránit investice státu do sportu, které klesají. Prvním jejím úspěchem bylo, že sněmovna schválila zákona o rozdělení odvodů z loterií, což by mělo sportu přinést přes dvě miliardy korun. Sport se ale dostal pod palbu, že podporuje hazard, což jeho zástupci rázně odmítají.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředseda ČOV Jiří Kejval, ministr školství Josef Dobeš a trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný (zleva) informují o založení sportovní lobbistické skupiny.

Článek

"Trošičku mi slovo lobby vadí. Jde mi především o podporu sportu a možnost nastavit koncepci, na kterou musíme mít prostředky, protože bez peněz pro mládež jednou přestaneme nadšeně vítat tenistky (vítězky Fed Cupu) a hokejisty," řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš na dnešní tiskové konferenci.

Právě Dobeš stojí v čele "lobbistické" skupiny na záchranu sportu, kterou dále tvoří poslanec a olympijský vítěz v hokeji Jiří Šlégr, senátor a bývalý cyklista Jozef Regec, trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, bývalý hokejový brankář Petr Bříza, starostka České obce sokolské Hana Moučková, Miroslav Jansta jako šéf basketbalové federace a Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů.

"Bída nás naučila táhnout za jeden provaz. Lobby sportu je věc, která tady dlouho nefungovala, ale nejsme loterijní lobby. Naše lobby je zcela transparentní a má jasný cíl, přežití sportu," řekl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Nechceme stále spoléhat, že nám někdo něco milosrdně dá," uvedl Jansta a Dobeš ve spojení s oštěpařem Železným s humorem doplnil: "Jde o železnou lobby."

Z odvodů z loterií by měl sport získat třetinu, což by mohlo činit významnou částku až 2,2 miliardy korun, které by mělo rozdělovat ministerstvo školství na mládež. Zákon musí schválit Senát. Je ale možné, že ho vrátí do sněmovny, protože mnohým kritikům vadí, že o třetině mají rozhodovat samy loterijní společnosti.

Železný: Je třeba myslet do budoucna

Pokud Senát zákon vrátí poslancům k dopracování, hrozí, že nenabude účinnosti od ledna příštího roku. Podle sportovců by tak loterijním společnostem zůstalo osm miliard korun, což je mimochodem čtyřletý rozpočet českého sportu. "To by byl ten nejhorší možný scénář, pak by teprve hazardní lobby slavila vítězství," řekl Šlégr. S Dobešem a Kejvalem si v zákulisí domlouvali slyšení na půdě Senátu.

Pro český sport by prý schválení zákona a příjem z loterií neznamenal navýšení financí, nýbrž udržení výše zdrojů z minulých let. "Bez sportu nám hrozí častější drogové závislosti, obezita a jiné zdravotní problémy, protože tohle všechno do toho zapadá. Musí se přemýšlet do budoucna, ne jednorázově," řekl Železný.

Česko je podle studie Evropské unie až na předposledním místě co se týče vydávání státních finančních na sport. Komise EU navíc podle Kejvala konstatovala, že všechny členské země financují sport z výnosu z hazardu. "Nechápu, proč vymýšlet speciální českou cestu, když tady už něco funguje," řekl Železný.

Reklama

Související témata: