Hlavní obsah

Kořan v čele ČSTV skončil a znovu už kandidovat nebude

Necelé dva roky z čtyřletého období vydržel Pavel Kořan v čele Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Po ztrátě vlivu ČSTV v loterijní společnosti Sazka i kreditu mezi politiky a sportovními svazy byl dnes spolu s celým výkonným výborem odvolán s tím, že připraví volební valnou hromadu, svolanou na 28. ledna.

Článek

Kořan, který byl zvolen do čela ČSTV loni v dubnu, po skončení valné hromady v Nymburce prohlásil, že znovu už kandidovat nebude. "Už jsem o tom dlouho uvažoval, že by to ničemu neprospělo. Ani mně, ani obrazu nového ČSTV. Ujišťuji, že kandidovat nebudu," řekl Kořan, který před funkcí předsedy byl místopředsedou ČSTV.

Delegáti valné hromady odvolali Kořana na závěr šestihodinového jednání, a to jasně komorou svazů a nečekaně i jeho někdejšími zastánci z klubů a jednot. "Neberu to jako prohru. Nikdy jsem nelpěl na žádné funkci. Chápu tuhle atmosféru a předpokládal jsem to," reagoval Kořan.

Postěžoval si však, že na jednání neplatila pravidla dohodnutá před valnou hromadou. "Mě to nedráždí. Sport je obrazem stavu společnosti. Je to zrcadlo, co se kolem děje," řekl.

Kořan považuje současné dění za boj o majetek ČSTV. "Zcela jednoznačně," prohlásil a zopakoval, že Sazka nebyla prohrána špatným rozhodováním výkonného výboru ČSTV. "To je podle mého přesvědčení zásadně iluzorní. Sazka byla sportu ukradena, to byla záměrná akce. Chápu ale, že delegáti potřebují označit nějakého viníka. Moje osoba je na mušce nejvíce," konstatoval Kořan.

Nyní podle Kořana půjde o další majetek ČSTV, především horská střediska v čele se Ski areálem Špindlerův Mlýn. "ČSTV jej (majetek) neumí spravovat a bude se řešit jeho další zhodnocení. Mám na stole 48 centimetrů žádostí a posudků, ale teď je dáme do trezoru, u prodeje už chtějí být někteří další funkcionáři," řekl Kořan.

Kořan není zastáncem konce ČSTV, ale ví, že probíhají různá jednání a diskuse nad další integrací sportu. "Určitě tady budou tendence vytvořit jednu organizaci, možná pod olympijskými kruhy. Ale než se tak stane, proběhne spousta jednání a uteče spousta času," naznačil Kořan, že není jednoduché ČSTV jen tak rozpustit.

Reklama

Související témata: