Hlavní obsah

Haye opustí boxerský důchod, jedná s Kličkem. Sleví i z miliónové odměny

PRAHA

Profesionální boxer David Haye potvrdil, že jeho tým vede jednání o duelu s Vitalijem Kličkem, který se má uskutečnit v březnu příštího roku. Angličan vs. světový šampión těžké váhy organizace WBC z Ukrajiny. Pokud k dohodě dojde, svět zří boxerské klání roku 2012.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

David Haye v přípravě

Článek

Rodák z Londýna odešel oficiálně do boxerského důchodu v říjnu, ale řekl, že je připraven bojovat v případě šance na pomstu za červencovou porážku od Vladimira Klička. Buď on a odveta, nebo on a jeho starší bratr. „Smlouvu jsem neviděl, ale rozhovory probíhají,“ citoval The Sun Haye. „Než jsem odešel, řekl jsem, že bych rád bojoval. A březen je možný termín.“

Den porážky nastal 2. července tohoto roku. Po dvanácti kolech se radoval Vladimir Kličko. Brit poté řekl, že jeho výkon ovlivnil zlomený palec na noze.

Teď se odvíjí další kapitola, která může 3. března 2012 vyústit v další boj. „Tento zápas bude pro Haye ostuda. Máme po krk jeho slovního smetí. Nemá šanci porazit mého bratra,“ vzkázal pětatřicetiletý Kličko před pár dny za svého čtyřicetiletého bratra, který má s Angličanem vkročit do ringu nyní.

Kresba na tričku Davida Haye před zápasem s Vladimirem Kličkemfoto: Reuters/Fabian Bimmer

Haye ale zatím nemůže říci, že se duel opravdu uskuteční, nic zatím není podepsané. Svoji roli hrají i peníze. Angličan ale pro BBC řekl, že si nyní nezaslouží rozdělení miliónových financí půl na půl. „Poslední zápas byl 50 na 50. Tentokrát si to nezasloužím, nemám titul.“

Ten Haye vybojoval poprvé v listopadu 2009 v Norimberku, když porazil Nikolaje Valujeva z Ruska. Utkání o světový pás s Vitalijem Kličkem by se mělo s největší pravděpodobností uskutečnit v německém Düsseldorfu.

Zatím se během rozhovorů Haye může těšit, že jeho autorizovaná autobiografie, který vyšla před třemi týdny, má u čtenářů ohlas. „Nemohl jsem být šťastnější, jak byla kniha přijata,“ naspal na svých stránkách.

Pokud by ale v březnu Klička porazil, určitě by byl šťastnější.

Reklama

Související témata: