Hlavní obsah

S Kličkem boxovat jde, tvrdí Pála. A věří, že to předvede

PRAHA

Ještě jedna výhra a pak už se možná dočká zápasu, kvůli němuž zasvětil svůj život boxu. Sedmadvacetiletý Ondřej Pála věří, že v ringu nastoupí proti nejlepšímu světovému borci těžké váhy Vladimiru Kličkovi.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko a Ondřej Pála

Článek

Pálův manažer Jaromír Soukup ze stáje Médea společně s boxerským promotérem Ahmetem Önerem domlouvají duel s třetím mužem světového žebříčku Finem Robertem Heleniusem. Jeho vítěz by měl poté změřit síly s mistrem světa profesionálních organizací IBF, WBA a WBO, jímž není nikdo jiný než ukrajinské Ocelové kladivo.

„Helenius je taky jen člověk,“ soudí Pála. Před šesti lety na mistrovství světa v čínském Mien Yangu ještě vypadala Finova postava značně neforemně, ale profesionální ring rodáka ze Stockholmu vycvičil. 16 zápasů – 16 vítězství. „To je mi úplně jedno, věřím si,“ tvrdí stokilový pořez Pála.

Sám občas připomínal, že dobrá těžká váha zraje až po třicítce, k níž mu pár let chybí. „Klidně bych mohl zrát ještě dál, ale zápas s Kličkem zatím není na pořadu nejbližších měsíců. Určitě budu mít ještě čas nabrat nějaké zkušenosti,“ říká svěřenec kouče Jurije Krivoručka, který má v profiringu také skvělou bilanci 30 vítězství ze 32 utkání a momentálně mu patří 15. příčka ve sjednoceném ratingu nejprestižnější váhové kategorie.

Kličko: vysoký, neústupný, tvrdý jako žula

Sebevědomí dodalo Pálovi i soustředění a sparingy, které s Kličkem absolvoval loni v listopadu v rakouském Goingu. I Ukrajinec po nich zahrnul českého profíka chválou. „Ondra je tvrdý, agresivní boxer. Pořád jde dopředu. Nebojí se a to je dobře,“ usoudil Kličko. „Vladimir je už nějakou dobu globální celebrita, ale boxovat se s ním určitě dá,“ zjistil ovšem při společném tréninku Pála.

Ještě než pětatřicetiletého Ukrajince poznal osobně, byl k jeho výkonům značně kritický. „Box by měla být i show, což Vladimir moc neumí. K čemu je 150 zápasů bez prohry, když se to lidem nelíbí,“ říkával.

Vzájemné střety v podhůří Alp ale Pálu donutily výrazně změnit názor. „Svůj pohled na Vladimira jsem od základu překopal. Prostě je to výborný a hlavně účelný boxer. Není to moc hezké na oko, ale je zkrátka nejlepší na světě,“ uznává Pála.

Vytrčená přední ruka, která masíruje soupeřův obličej a pravá zadní, jež klidně tři kola zahálí a pak zasadí jediný rozhodující úder.

Pála ovšem není prvním Čechem, který se s Kličkem v ringu potkal. Před čtrnácti lety se ukrajinským „granátům“ postavil v Kličkově druhém domově Hamburku Ladislav Husarik. „Kličko se hrozně mračil a pouštěl hrůzu. Rusky jsem mu říkal: ‚Nádo smějáť sa‘. Jenže Vladimir nehnul brvou až do konce 3. kola, kdy vyhrál technickým k.o. Byl strašně vysoký, neústupný, tvrdý jako žula,“ vzpomínal Husarik pro profiboxing.cz

Ani Pálovi však odvaha boxovat s dvoumetrovým přeborníkem nechybí. „Až se ten zápas bude blížit, tak musím věřit, že můžu Vladimira porazit, jinak by nemělo cenu do toho jít. Teď to ale beru jako štěstí a malý zázrak, že se moje jméno dostalo do jedné věty se jménem Vladimira Klička,“ těší pražského boxera.

Reklama