Hlavní obsah

Dal oběd se sokem z klece. Pak byl Hamršmíd v zápase MMA "uškrcen"

PRAHA

Nastoupil do klece za tónů písně Létající Čestmír, vyprodaná aréna na pražském Podvinném mlýně se dostávala do varu. Galavečer GCF: Redemption byl v plném proudu. Česká jednička v ultimátních zápasech MMA Michal Hamršmíd kráčel bojovat s Ericem Lukem z America Top Teamu. Za pár minut ale poklepal o podlahu, soupeř vyhrál v prvním kole, soka "uškrtil". „Jsem zklamaný, nemám rád porážky, ale to každý. Jenže i ty k tomu patří. Člověka i tohle posouvá dále. Nechal jsem tam všechno, třeba když bychom šli do zápasu za pět minut, tak to bude vypadat jinak,“ říkal už v šatně český gladiátor desetiletí.

Foto: www.michalhamrsmid.cz

Michal Hamršmíd při zápase (vpravo)

Článek

Co dál? Pokud byste vyhrál, mohl jste dostat šanci v Americe, ne? Šance může přijít. Samozřejmě, že kdybych vyhrál, tak byla větší. Porážka mě mrzí, je to ale sport. V jednu chvíli jsem zaváhal, on se zahákl nohami, umí na zemi dobře zapracovat. Nemyslím si, že bych byl špatně připravený, ale je tu vidět jiné tempo. To není výmluva, to je fakt. Během tréninků jsem se nedostal od žádného sparingpartnera pod tlak. Věděl jsem, že to bude těžký, ale třeba to tak má být. Buď mě to nakopne k další práci, nebo skončím, kdo ví. Nemám se za co stydět, prohra přišla s vynikajícím zápasníkem z vynikajícího týmu. Kdybych nezaváhal, mohli jsme se bavit o něčem jiném.

Byl Eric Luke váš nejtěžší soupeř v kariéře? S Billem Bolandem jsem zápasil v Kanadě, dále mě nenapadá nikdo další.

Zmínil jste sparingy v přípravě, je to hlavní problém proti světové konkurenci? Tady v přípravě vítězím, nedostanu se pod tlak, on tam má dvacet frajerů, kteří jsou v Americe na žebříčku ještě nad ním.

Michal Hamršmíd při tréninku v Thajsku.foto: Michal Hamršmíd

Je tedy jediná možnost, jak se dostat mezi světovou špičku, jít trénovat ven? Pokud chci myslet na nějakou ligu v Americe, tak nemohu trénovat v České republice.

Jakou dáváte šanci, že se dostanete ven? Nevím, nevím. (Rozhovor proběhl deset minut po zápase, za dalších dvacet minut Hamršmíd obdržel nabídku jít trénovat do Ameriky a Anglie pozn. aut.). Pokud se chci dostat na světovou úroveň, tak nemůžu trénovat v Česku, to je špatně.

Na to jste přišel až po sobotním duelu? Já to vím už dlouho. Je to ale o penězích. Tady musíte platit složenky a účty. K tomu si vydělat na soustředění.

Kde je české MMA v porovnání se světem? Brazilský, americký a japonský MMA je úplně někde jinde než evropský. U nás se každý holedbá, jak jsme na tom super, ale my jsme na tom špatně. Dneska tu byly tři mezinárodní zápasy a přišly tři prohry. Tvrdím to pět let a teď se to během pár minut potvrdilo. Každý ať si udělá obrázek sám.

A co bližší spolupráce v Česku? Tady se nespolupracuje, roztříštěnost bude pořád. Každý na fórech mluví, jak se všichni hádají. Když tady uděláte akci, pak za rohem slyšíte, jak to tady někdo pomlouvá. Já půjdu dál cestou, kterou mám vytyčenou, mraky lidí jdou s námi s GCF (organizace, která pořádala sobotní galavečer). Mně to baví, zápas je můj život. Nevím, jestli na cestě zůstanu sám, nebo se někdo přidá. Byla tady super atmosféra, třeba zůstanu jako promotér, ale konec asi ještě ne.

Michal Hamršmíd mimo klec. V létě trénoval děti v hokejové škole.foto: www.hokejovetreninky.cz

Takže máte dvě možnosti: Evropa, nebo svět? Člověk musí přemýšlet, jestli skončit, odjed tam nebo se spokojit, že budu bojovat o nejvyšší místa v Evropě. Příprava mě stála tři měsíce odříkání, partnery nemalé peníze. Stejně to nestačilo. Fyzická a boxerská příprava byla dobrá, ale sparingová byla špatná, ale končit nechci.

Do kdy chcete mít jasno? Třeba se rozhodnu zítra, možná za půl roku.

S Lukem jste prohrál, den před zápasem jste byli na obědě, není to neobvyklé? Byli jsme na obědě, nešli jsme se zabíjet, je to džob. Máme zamluvený stůl a jdeme i na večeři po zápase. Kdo vyhraje, platí, takže mám zadarmo večeři, ale radši bych ji platil.

Reklama

Související témata: