Hlavní obsah

Rychlobruslařská královna Sáblíková bude pilovat pětistovku

PRAHA

Česká rychlobruslařská královna Martina Sáblíková (24) vyhrála všechny tři závody Světového poháru a po polovině seriálu vede s 300 body. „Kdyby mi tohle někdo řekl před startem sezóny, nevěřila bych mu. Nečekala jsem, že vyhraji všechny tři a v tak dobrých časech. O to větší mám radost,“ říkala s ulehčením v hlase v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Martina Sáblíková zatím na rychlobruslařských oválech nemá konkurenci.

Článek

Příprava na sezónu byla jiná, než v minulých letech, protože se v létě hodně soustředila na šanci vybojovat si na cyklistickém světovém šampionátu v Dánsku účast v olympijském Londýně. Nakonec to nevyšlo... „Uvidím, jak se to projeví v úvodu sezóny. Snad ne špatně,“ obávala se před odjezdem na úvodní podnik SP do ruského Čeljabinsku.

Soupeřky drtila Závod na tři kilometry tam vyhrála suverénně... „Ovál v Čeljabinsku jsem neznala, navíc se na mně projevil pětihodinový časový rozdíl. Srovnala jsem se včas. Také následující závod v Astaně se jel na oválu, na němž jsem nikdy nezávodila, ale zvládla jsem i tuhle trojku,“ říkala spokojeně.

Vrcholem byl třetí závod seriálu SP v Heerenveenu. Na programu bylo pět kilometrů a v rozjížďce dostala svoji kamarádku i velký vzor zároveň Claudii Pechsteinovou. I tu suverénně porazila... „Utkat se v přímém souboji s Claudií pro mne má vždycky zvláštní náboj a v Heerenveenu, který je Mekkou světového rychlobruslení, obzvlášť. Vítězství si moc cením. Ten závod jsem si náramně užila, tak dobře se mi už dlouho nejelo,“ libovala si.

Martina Sáblíková a Němka Claudia Pechsteinová v cíli závodu Světového poháru na 5000 metrů v nizozemském Heerenveenu.foto: Reuters

Na první pohled jako by neměla na dlouhých tratích soupeřku. Sáblíková ale tvrdí opak. „Kdepak, závody jsou hodně vyrovnané a každý je jiný, má svoji specifickou obtížnost. Nesmím udělat chybu. Vím, že soupeřky po mně, v tom sportovním smyslu slova, jdou,“ dodala závodnice, která míří neochvějně za šestým celkovým triumfem v SP na dlouhých tratích.

Do Budapešti za obhajobou Sáblíková je spokojená i se svými umístěními na patnáctistovce, i když skončila těsně pod stupni vítězů, k nimž neměla daleko... „Ty závody byly hodně vyrovnané. Jsem spokojená s každým, v němž zajedu pod dvě minuty,“ říkala přesvědčivě. Na pětistovce už to tak dobré nebylo. „Chyběla mi rychlost, na které jsme neměli čas zapracovat. Nemáme doma ovál,“ konstatovala rychlobruslařka.

Po měsíci v zahraničí se v pondělí vrátila domů, ale ne na dlouho. „Nejspíš ve čtvrtek odjedeme do Collalba. Tam už se zaměříme na přípravu před evropským vícebojařským šampionátem, který se jede začátkem ledna v Budapešti. Hodně se věnujeme rychlosti a pětistovce. To je první disciplína čtyřboje a její čas určuje taktiku na další tři závody,“ pravila obhájkyně titulu.

Blíží se konec roku a s nimi Vánoce... „Svátky budu trávit tradičně doma. Nějaké dárky už mám nakoupené, další chci sehnat v následujících dnech. S tím, co nestihnu, mi pomohou přátelé. Seznam mám připravený, určitě na nikoho nezapomenu,“ slíbila Martina Sáblíková.

Reklama