Hlavní obsah

Biatlonista Soukup: Snad trenér vidí, že ty starosti se mnou mají smysl

Ve švédském Östersundu vystoupil devětadvacetiletý český biatlonista Jaroslav Soukup ze Šlesingrova stínu. Po stíhacím závodu na 12,5 kilometru stál poprvé v životě při Světovém poháru biatlonistů na stupních vítězů. "Na tiskovce se mi nohy třásly skoro stejně jako po závodě," usmíval se po třetím místě Soukup.

Foto: ČTK/AP

Český biatlonista Jaroslav Soukup se raduje ze třetího místa v Östersundu.

Článek

Pomáhá vám i soupeření s dosud úspěšnějším krajanem?

Boušek (Šlesingrova přezdívka – pozn. red.) je pořád přede mnou, o tom nemůže být pochyb. Ale hecujeme se a přál bych si mít jeho stabilitu běhu i střelby. Po stíhačce mi říkal, že jsem to parádně jistil, to bylo vlastně uznání.

Reprezentační trenér Ondřej Rybář tvrdí, že jste talent od přírody. Co vy na to?

Snažím se brát biatlon poctivě, jen se neumím v tréninku zmáčknout tolik jako v závodě. Příprava pod Ondrovým vedením je těžká a jsem rád, že jeho tvrdost nese ovoce. Nejen za sebe, ale i za trenéra, který vidí, že všechny ty starosti se mnou mají smysl.

Cítíte, že před sezónou u vás došlo k nějaké proměně?

Běžecky jsem se cítil dobře už minulou zimu, ale chyboval jsem na střelnici. Teď si snažím položky víc hlídat a dobré střelecké výsledky zvyšují sebedůvěru.

Přesto, nepřekvapil jste tím nedělním výsledkem v Östersundu i sám sebe?

Když jsem v noci před závodem nemohl usnout, tak jsem si v hlavě probíral, jak by mohl dopadnout, ale myšlenka na bednu se neobjevila. Ta byla jen snem.

Jaké to bylo, když se splnil?

Začít sezónu na stupních vítězů je nádherné, ale dění po závodě bylo hektické. Dopingová kontrola, rozhovory s novináři, balení věcí. Po úspěchu mi ale ani ten stres nevadil.

Vše jste zvládl v pohodě?

Na tiskovce se mi nohy třásly skoro stejně jako po závodě. V angličtině nejsem nejjistější, naštěstí i vítěz Fourcade přiznával, že anglický jazyk je jeho největší biatlonovou slabinou.

Troufnete si na podobné úspěchy i při pokračování SP v Rakousku?

Nenosím teď hlavu v oblacích. V Hochfilzenu nás čeká porce čtyř individuálních závodů a dvě štafety. Biatlon umí být hodně ošidný, ale pokud dokážu pravidelně bodovat, budu mít radost.

Reklama