Hlavní obsah

Členové MOV Diack a Hayatou vyvázli z etické aféry bez úhony

LAUSANE

Afričtí členové Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Lamine Diack ze Senegalu a Issa Hayatou z Kamerunu vyvázli po prošetření jejich přestupků proti etice z minulosti bez větších sankcí. Oba byli pouze varováni a mohou i nadále vykonávat své funkce. Kvůli aféře naopak již před pár dny odstoupil z výboru Joao Havelange, bývalý šéf mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (vlevo) a prezident IIAF Lamine Diack

Článek

Diack, jenž je prezidentem mezinárodní atletické federace IAAF, a hlava konfederace afrického fotbalu Hayatou, byli viněni z konfliktu zájmů. V minulosti, kdy však ještě nebyli členy MOV, dostávali peníze od ISL (International Sport and Leisure), švýcarské marketingové agentury propojené velmi úzce s FIFA, olympijským výborem i IAAF.

Před 10 lety však činnost ISL ukončila svoji činnost s dluhem 300 milionů dolarů. Aby unikl odvolání, již před pár dny rezignoval na svůj post pětadevadesátiletý Havelange, neboť kauza zasahuje až do dnů jeho prezidentování FIFA. Pro oba Afričany ale skončila jen symbolickým trestem - Diack dostal varování a Hayatou důtku.

"Varování sankcí není, důtka ano," uvedl prezident MOV Jacques Rogge, podle něhož bylo při prošetřování případu a vynesení ortelu pro hříšníky jejich polehčující okolností, že tehdy nebyli členy MOV. Tato skutečnost je pravděpodobně zachránila od suspendování.

Hayatou, jenž je členem MOV od roku 2001, přiznal etické komisi, že od ISL přijal v roce 1995 částku 100 tisíc francouzských franků. Šlo peníze, které měly pomoci financovat 40. výročí vzniku africké fotbalové konfederace. Diack, který je členem výboru o dva roky déle, přiznal, že finanční obnos obdržel celkem třikrát, a to v celkovém úhrnu 30 tisíc dolarů a 30 tisíc francouzských franků.

"V roce 1993 jsem obdržel finanční dary, protože můj dům vypálili političtí zločinci a ze mě se stal bezdomovec. Tyto platby byly provedeny v osobní rovině od lidí, kteří byli mými přáteli. Tehdy jsem nebyl ani členem MOV, ani prezidentem IAAF. Nemělo to co dělat s marketingem nebo televizními právy," vysvětlil Diack, který rozhodnutí MOV přijal a byl především rád, že už bude celá kauza uzavřena.

Havelangeovi, jenž byl ve funkci jako nejdéle sloužící člen MOV dlouhých 48 let, hrozil dvouletý zákaz vykonávání úřadu za přijetí milionu dolarů od ISL na oplátku za televizní kontrakty pro mistrovství světa.

Reklama