Hlavní obsah

Bude to mazec, říká Sáblíková a doufá v obhajobu

Páteční pětistovka Martině Sáblíkové na mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji nevyšla. Málem ji sfoukl vítr. Jenže v ještě větším vichru večer na tři kilometry česká ledová královna všechny soupeřky doslova zničila. „Snad jsem zpátky i v boji o zlato, ale uvidíme dneska po poledni na patnáctistovce,“ pravila už s veselejšíma očima, než měla v pátek v podvečer. „Bylo by moc fajn, kdyby tu Češky vyhrály všechny čtyři disciplíny,“ přál si vcelku reálně kouč Petr Novák. V pátek totiž pětistovku ovládla Karolína Erbanová a tři kilometry obhájkyně vícebojařského zlata Sáblíková.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Už jste dostala z hlavy nepovedenou pětistovku?

To nepůjde tak lehce. Mrzí mě, že jsem nezvládla ve větru první zatáčku a ztížila si boj nejen o zlato, ale vůbec některou z medailí.

Ale tři kilometry naopak vyšly excelentně. Udělal vám výkon radost?

Jela jsem ji pěkně, ale... Zas bych mluvila o pětistovce. Mohlo to být všechno úplně jinak a pro mne lehčí.

Přemýšlela jste o té pětistovce i později?

Hodně jsem si nadávala, opravdu to byla moje chyba. Blbě jsem si najela do zatáčky, a pak jak na mě trochu fouklo, málem jsem to neustála. Ale jak říká trenér, jsem ráda, že jsem nespadla, že se to nějak odjelo, protože kdybych upadla, bylo by to tady všechno ztracené. Musím strašně poděkovat našim fanouškům, trenérovi a Karolíně Erbanové s bráchou Milanem. Křičeli na mě, ať se nevzdávám, bojuju s tím, protože vítr je hroznej. Moc mi to pomohlo.

Kdybyste teď vedla nebo byla těsně druhá, třeba byste si pak medaile tolik nevážila...

Trenér Novák se mě ptal po trojce, jestli už jsem spokojená. Jsem, ale jen s trojkou. Nechci si závody sama zbytečně komplikovat.

V pátek večer foukalo víc než odpoledne, počasí je nevyzpytatelné, vnímala jste to?

Pochopitelně, tady to bylo na jedné rovince docela v pohodě, protože foukalo hodně do zad. Ale ta další byla krutá. Do zatáčky jsem pak musela hodně zabírat, a když se pak najíždělo do další, rychlost se tam hodně ztrácela. Musela jsem s tím hodně bojovat.

Připustíte, že jste zpátky ve hře o zlato?

Zatím nevím, jestli je to, nebo není ztracené. Možná jsem... Ale důležité je, že pořád můžu bojovat o nějakou medaili. Jak to bude vypadat dál, uvidíme dnes po patnáctistovce.

Sledovala jste časy soupeřek?

Samozřejmě jsem věděla jejich časy, ale pro mě bylo důležité rozjet trojku normálně a zkusit to vydržet až do konce, protože bylo vidět, že v posledních kolech šly ostatním časy hodně nahoru. Zpomalovaly, a na to jsem si musela dávat pozor.

Vy jste váhově ze všech závodnic nejlehčí, je to ve větru znát?

Jestli je to znát pozitivně na trojce, tak na pětistovce to je proti mně, hlavně ve větru. Ale jsem spokojená. Mám asi 51 nebo 52 kilo. Když se do mne opřel vítr, bylo to docela drsné.

Jak vidíte odpolední patnáctistovku?

Bude hodně důležitá, pak se uvidí. Očekávám velký mazec.

Reklama