Hlavní obsah

Sáblíková si ve větru dolétla pro čtvrté zlato z víceboje

BUDAPEŠŤ

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala v neděli na větrném budapešťském oválu třetí titul mistryně Evropy ve víceboji v řadě a čtvrtý celkově. „Bylo to hodně těžké. Po pětistovce jsem to viděla málem jako ztracené, posledních pět kol na pět kilometrů už jsem v tom větru nemohla. Cítím se strašně unavená, ale také šťastná,“ říkala pár minut poté, co sundala rychlobruslařské boty, v nichž se na zlato v nepříznivém počasí nadřela jako kůň. Svojí kamarádku Claudii Pechsteinovou porazila o víc než třetinu oválu.

Foto: Bela Szendelszky, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Tentokrát se mi spalo dobře, takže jsem byla čerstvá,“ hýřila už před závodem dobrou náladou. Posnídala v pohodě, žádná žaludeční nervóza, ale dát si maďarské speciality, třeba čabajku nebo dokonce maďarský guláš, to zase ne. Do finále na pět kilometrů už se nedostala Karolína Erbanová, tak alespoň hodně fandila, stejně jako mladší bratr Milan, který se neprobojoval do závěrečného závodu mužů na deset kilometrů.

Sáblíková nastoupila v poslední rozjížďce společně s Claudií Pechsteinovou. To už měla svůj závod odjetý Ireen Wüstová, která musela čekat, jak pojedou obě největší soupeřky. „Věděla jsem, co zajela, taktika byla jasná, ale trochu mě překvapila Claudia, která rozjela závod hodně rychle,“ přiznala Sáblíková.

Od třetího kola už jela svůj závod. Kolem užaslé Wüstové projížděla jako mezinárodní expres venkovským nádražím a soupeřku totálně otrávila, protože od začátku bylo jasné, že si jede pro zlato. Už šlo jen o to neudělat chybu, nespadnout a držet svoje tempo. „Když na mne trenér Petr Novák zakřičel, že už vedu o třináct sekund, byla jsem v klidu a definitivně uvěřila ve zlato,“ usmívala se česká ledová královna.

Srovnávat zlata nemůže

Silný vítr jí na jedné rovince dul do zad, na protilehlé ji ale nedokázal zbrzdit. „Tenhle titul byl hodně obtížný, ale srovnat čtyři evropské zlaté, to dost dobře nejde. V Budapešti jsem poprvé ve víceboji vyhrála patnáctistovku a také pochopila, že na otevřeném oválu ani nepovedená pětistovka ještě nemusí znamenat konec nadějí a stát se může cokoliv,“ říkala spokojeně Sáblíková.

Štěstím zářil i trenér Petr Novák... „Vyhráli jsme tu všechny disciplíny a navrch přidali zlato ve víceboji. To je paráda. První úkol tohoto roku je splněn a vstup to byl opravdu výborný. Neustále jsem opakoval, že Martina je dobře připravená a ona to dokázala. Důležité je, že byla zdravá, mohla trénovat naplno, což se pak projevilo i na dráze,“ liboval si.

Velmi spokojená byla i Němka Claudia Pechsteinová, která oslaví v únoru čtyřicátiny. „Po dvouletém zákazu kvůli dopingu jsem toužila se vrátit na vrchol a to se mi povedlo. Ano, prohrála jsem s Martinou, ale ta je úplně někde jinde. Tři kola jsem se s ní držela, pak mi odjela, ale měla jsem závod dobře rozjetý a věřila jsem, že to dokáži. Pro mne je tahle medaile jedna z nejcennějších a má cenu zlata,“ říkala po závodě.

Ve víceboji mužů potvrdil Sven Kramer z Nizozemska, že mu roční poolympijská pauza prospěla, a získal pátý titul..

Mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji v Budapešti:
Muži:
1500 m: 1. Kramer (Niz.) 1:53,98, 2. Lunde Pedersen (Nor.) 1:54,87, 3. Blokhuijsen (Niz.) 1:54,93, ...22. Sáblík (ČR) 2:00,95.
10 000 m: 1. Kramer 13:45,05, 2. Blokhuijsen 13:52,48, 3. Bökko (Nor.) 14:02,83.
Konečné pořadí: 1. Kramer 156,197, 2. Blokhuijsen 156,513, 3. Bökko 158,234, ...23. Sáblík.
Ženy:
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 7:22,38, 2. Pechsteinová (Něm.) 7:34,51, 3. Wüstová (Niz.) 7:43,59.
Konečné pořadí: 1. Sáblíková 169,922, 2. Pechsteinová 172,312, 3. Wüstová 172,454, ...15. Erbanová (ČR).

Reklama