Hlavní obsah

NSA vyplácí peníze klubům i díky pomoci externí firmy

Aktualizováno

Národní sportovní agentura (NSA) začíná vyplácet peníze klubům, které se starají o děti a mládež. V zájmu rychlejšího odbavení více než 7100 žádostí v programu Můj klub, který je na to určen, jí se zpracováním a kontrolou žádostí pomohla externí firma. Celkem na trenéry, nájemné sportovišť, ubytování, sportovní vybavení nebo dopravu vyplatí klubům 1,644 miliardy korun. To je o 144 milionů více než loni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda NSA Milan Hnilička.

Článek

Také zájem ze strany klubů, které kvůli koronavirové pandemii nesmějí svou činnost už několik měsíců naplno vykonávat, byl vyšší než v loňském roce. Žádalo o 700 subjektů více. Částečně to může být dané zrušením podmínky alespoň dvanácti sportovců v dětském a mládežnickém věku, kterou některé kluby nemohly splnit.

Přímá podpora od státu směrem do klubů je v posledních letech hlavním nástrojem podpory mládežnického sportu. "Z našich výjezdů po regionech víme, že na něj spoléhají víceméně všechny sportovní organizace. Nejvíce oceňují předvídatelnost, kdy si každý dokáže spočítat, kolik jeho klub obdrží, a také financování napřímo, kdy peníze putují do klubů rovnou z Národní sportovní agentury," uvedl v tiskové zprávě předseda NSA Milan Hnilička.

Pro agenturu bylo zásadní, aby peníze dostaly kluby co nejdříve. Mimo jiné kvůli tomu, že vzhledem k ochromení amatérského sportu v koronavirové pandemii je řada z nich ve svízelné situaci. Národní sportovní agentura zatím nemá kompletní personální obsazení, protože čeká na převedení zbývajících úředníků z ministerstva školství, od kterého převzala dotační sportovní agendu.

Zpracovaná žádost za 190 korun

Proto najala ve výběrovém řízení externí firmu MOORE Czech Republic s.r.o., která pomáhá administrovat a kontrolovat žádosti z tohoto programu. Za jednu zpracovanou žádost dostává 190 korun bez DPH, maximálně jí může NSA vyplatit 4,75 milionu korun bez DPH.

Angažování soukromé firmy na činnosti, které na ministerstvu školství vykonávali státní úředníci, kritizovala opozice. "Kdybychom nenajali externí firmu, ale čekali, až k nám přejdou v červnu zbylí úředníci z ministerstva školství, tak by malé mládežnické kluby dostaly finance až někdy na podzim a to je pro nás nepřijatelné," obhajoval postup NSA její mluvčí Jakub Večerka.

V minulosti sportovní kluby často dostávaly státní dotaci až ve druhé polovině roku. Opakovaně si na to stěžovaly.

Reklama

Související témata: