Hlavní obsah

Bach povede Mezinárodní olympijský výbor další čtyři roky

Lausanne/Praha

Němec Thomas Bach byl na další čtyři roky zvolen předsedou Mezinárodního olympijského výboru, který vede od roku 2013. Při dnešní volbě neměl sedmašedesátiletý funkcionář soupeře.

Foto: Petr Horník, Právo

Thomas Bach a Miloš Zeman na archivním snímku.

Článek

Na volební videokonferenci obdržel Bach 93 hlasů, jeden z delegátů hlasoval proti a čtyři se zdrželi.

"Děkuji vám z celého srdce za takový projev důvěry. I ve světě po koronaviru s vámi chci dál plnit ambiciózní cíle," komentoval Bach výsledky volby.

Německý právník se stal devátým předsedou MOV v září 2013, kdy nahradil Belgičana Jacquesa Roggea. Bývalý šermíř a olympijský šampion z Montrealu 1976 tehdy porazil dalších pět kandidátů. Tentokrát žádného soupeře neměl, takže bude řídit světové olympijské hnutí do roku 2025. Pak jeho funkční období definitivně skončí.

MOV usilovně spolupracuje s organizátory v Tokiu na přípravách odložených her, které se loni neuskutečnily kvůli pandemii koronaviru. Podle Bacha je Tokio nejlépe připraveným olympijským městem v historii a navzdory pokračující pandemii hry 23. července skutečně začnou. "Otázkou není, jestli se olympijské hry uskuteční, ale jaké budou," prohlásil.

První hry, které prožil v čele MOV, v roce 2014 v Soči poznamenal skandál s ruským státem řízeným dopingem. "To byl bezprecedentní útok na bezúhonnost olympijských her," řekl dnes Bach, který v minulých letech čelil kritice za to, jak se MOV s aférou vypořádal. Například když nechal rozhodnutí o startu ruských reprezentantů na dalších hrách na jednotlivých sportovních federacích. V Tokiu opět nesmí Rusové vystupovat pod svou vlajkou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články