Hlavní obsah

Souček a spol. poletí do země šampionů, Francie na trofej nedosáhla

Cardiff

Až se česká fotbalová reprezentace vypraví k úternímu třetímu duelu kvalifikace MS, zamíří do země čerstvých evropských šampionů. Nikoliv fotbalových, ale ragbyových. Wales po roční pauze znovu ovládl prestižní Six Nations. Sice ne s Grand Slamem bez jediné porážky jako předloni, trofej pro vítězství v tradičním Mistrovství šesti národů mu ovšem neunikla.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Kdo s koho? Francie (v bílém) versus Skotsko...

Článek

Rozhodujícího duelu se Velšané neúčastnili, mohli si jen u televize nervozitou okusovat nehty. Skotsko ovšem v další epické bitvě zvítězilo ve Francii, takže Les Bleus na celkový trumf nedosáhli.

Ragbyovou Evropu každopádně nadchl dvoudílný thriller. Wales se chystal slavit už minulou sobotu, navíc ziskem třináctého Grand Slamu mohl vyrovnat historické maximum Anglie. Jenže Francie ho nakonec díky poslední akci po uplynutí 80. minuty porazila 32:30. Nejenže mu tedy Grand Slam pokazila. Díky páteční dohrávce odloženého duelu se Skotskem se ještě sama mohla stát celkovým vítězem. Poprvé od roku 2010.

Les Bleus by ovšem museli vyhrát za pět bodů a s rozdílem skóre minimálně o 21 bodů, což se ukázalo jako nesplnitelný úkol. Skotští chasníci v Paříži příkladně hájili britské zájmy, vždyť sami ještě měli naději na druhou příčku.

Francouzi sice v závěru tuhé bitvy vedli, jenže mnohem méně, než potřebovali. A nakonec padli svou vlastní zbraní z minulého týdne. Pětka Duhana van der Merweho v páté minutě nastavení překlopila výsledek na stranu Skotů (23:27).

Celkovým vítězem turnaje se tedy stal Wales. Francie díky prohře o méně než sedm bodů získala ještě jeden bod do tabulky a skončila druhá, třetí místo obsadilo Irsko o skóre před Skotskem (má ho o jediný bod horší...), až pátá byla Anglie se dvěma výhrami a poslední místo opět zbylo na Itálii.

Titul z obývacího pokoje

Wales získal šestý titul za posledních 16 let a první pod hlavním trenérem Waynem Pivacem v jeho druhé sezoně. Trofej mužstvo převzalo v sobotu na své tréninkové základně, medaile hráčům rozdával sám kouč. Na své pořízky je náležitě pyšný.

„Opravdu emotivní horská dráha, kterou jsme si posledních sedm dní prošli... Proti Francouzům jsme podali zdaleka nejlepší výkon. A ztratit zápas poslední akci bylo zničující. Chlapci Grand Slam opravdu moc chtěli," vyznává se Pivac.

Netradiční vyvrcholení bylo také důsledkem pandemie, protože poslední zápas se dohrával později kvůli dřívější karanténě Francouzů.

„Zvláštní. Po našem posledním utkání jsme si nebyli jistí, zda jsme dost dobří, abychom šampionát vyhráli. A pak jsme sledovali, jak získáváme titul z našeho obývacího pokoje," směje se trenér, jehož Wales angažoval z Nového Zélandu.

Dohrávka 3. kola Six Nations:
Francie - Skotsko 23:27 (13:10)
Konečná tabulka:
1.Wales5401164:10320
2.Francie5302140:10316
3.Irsko5302136:8815
4.Skotsko5302138:9115
5.Anglie5203112:12110
6.Itálie500555:2390

Reklama