Hlavní obsah

Aktuální opatření od pondělka umožňují obnovení amatérského sportu

Aktualizováno

Mimořádná opatření schválená vládou s platností od pondělí 12. dubna, která jsou zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, umožňují obnovit amatérský sport. Členové sportovních klubů, které mají formu spolku, by mohli ve skupinách po deseti trénovat v některých případech i uvnitř. Vyplývá to z právního výkladu České unie sportu (ČUS), který ČTK potvrdila i Národní sportovní agentura. Její představitelé ale mají zároveň informace, že se opatření ještě mohou změnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf NSA Milan Hnilička.

Článek

Sportovní činnost organizovaná svazy je postavená na spolcích, takže na tuto formu se při interpretaci nařízení soustředil advokát ČUS Daniel Viduna. V mimořádném opatření jsou povoleny spolkové akce do dvaceti lidí venku a do deseti lidí uvnitř. Pro spolkové akce, tedy i sportovní činnost, je možné využít i vlastní vnitřní sportoviště, která jsou jinak pro veřejnost uzavřena.

"V případě vnitřních sportovišť pak platí, že spolky (jejich členové) mohou takovou činnost vykonávat výhradně na sportovištích, jejichž jsou tyto spolky přímými provozovateli, neboť v ostatních případech (např. hodinový pronájem školní tělocvičny) mohou být považováni (ve vztahu k provozovateli sportoviště) za 'veřejnost'," uvedl Viduna v právním výkladu, který má ČTK k dispozici.

Pouze venku by měl být od pondělka povolen neorganizovaný sport, na který se ale mohou rovněž scházet až dvacetičlenné skupiny. To bude nově obecný limit pro shromažďování pro jakékoliv aktivity. Venku sportující lidé nemusejí nosit roušky, uvnitř by organizovaní sportovci měli výjimku, pokud by byli pravidelně testováni.

Pravidelné testování

S pravidelným testováním počítá plán Národní sportovní agentury na bezpečné obnovení sportu, který měl její předseda Milan Hnilička ve středu projednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Ten byl ale odvolán a ze schůzky sešlo. Mezitím vyšlo najevo, že v úterý schválená mimořádná opatření vlády obnovení sportu umožňují.

Přivítala to iniciativa Restart amatérského sportu sdružující zástupce střešních organizací i sportovních svazů. Amatérský sport včetně toho mládežnického posledních třináct měsíců skomíral. Otevřen byl loni v létě a pak pár dní před Vánoci. Od uzávěry, která začala 12. října a měla podle tehdejšího vyjádření vlády trvat dva týdny, to bude v pondělí přesně půl roku. Od pondělka by se mělo začít sportovat nejen individuálně v parcích, na cyklostezkách a po lesích.

"Česká republika se tak vrací do společenství evropských zemí, které skrze sportování vrací společnosti zdravý duch. Trénink zvláště mládeže je pro zdraví národa zásadní nejen pro tuto chvíli, ale pro celou naši budoucnost," uvedla iniciativa v tiskové zprávě zprostředkované Českým olympijským výborem. Statisíce sportovců na něco takového čekaly dlouhé měsíce. "Kluby hlásí, že jsou od pondělí připraveny sport bezpečně spustit," dodali zástupci iniciativy.

Jestli to v pondělí skutečně nastane, je ale otázkou. "Komunikujeme s ministerstvem zdravotnictví a máme informace, že zřejmě dojde ke změnám, bohužel v neprospěch sportu," řekl ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka. Bude tak záležet, jak se ke sportu bezprostředně po uvedení do funkce postaví nový ministr Petr Arenbeger.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články