Hlavní obsah

Novým předsedou NSA je Neusser, do čela ČOV proti Kejvalovi kandidovat nebude

Praha

To byla rychlost! Nástupcem Milana Hniličky, který v pondělí z osobních důvodů rezignoval na post šéfa Národní sportovní agentury, se stal Filip Neusser. Současného kouče pozemních hokejistek a protikandidáta Jiřího Kejvala v plánovaných volbách vedení Českého olympijského výboru (ČOV) ještě týž den do funkce předsedy NSA schválila vláda. ČTK informaci potvrdil premiér Andrej Babiš.

Foto: Sport.cz

Filip Neusser je novým předsedou NSA.

Článek

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019 a do jejího čela byl jmenován tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička. Devětatřicetiletý Neusser je tak druhým předsedou této instituce.

Neusserovo jmenování do čela organizace, která má na starost rozdělování státních dotací ve sportu, znamená, že z jeho kandidatury na předsedu ČOV sejde. Volby vedení ČOV se uskuteční za týden parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle ČOV. S tímto formátem bez diskuze na plénu Neusser nesouhlasil.

Milan Hnilička končí v čele Národní sportovní agentury

<a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>

Někdejší hokejový brankář Hnilička byl pod tlakem od ledna, kdy se navzdory vládním opatřením proti koronaviru zúčastnil oslavy v Teplicích.

Server Seznam Zprávy také upozornil, že agentura pro schvalování dotací angažovala externí firmu. V agentuře proto byla kontrola ministerstva financí, která zjistila i další nedostatky. S výsledky kontroly však můj odchod nijak nesouvisí, řekl Hnilička novinářům.

Kvůli koronavirové krizi vedle standardní činnosti agentury musel řešit také finanční kompenzace za vládní opatření kvůli koronaviru, podmínky pro fungování profesionálního sportu a snahu o obnovení toho amatérského. Za jeho rezignací stojí několik důvodů. "Ty nejdůležitější důvody jsou asi ve světle posledních měsíců pracovní vytížení a s tím spojený rodinný život. To vytížení bylo opravdu enormní. Nebylo to nijak impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom už dlouho," řekl.

Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. V srpnu 2019 se ujal vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací. Všechny státní prostředky rozděluje od letoška, ale už loni spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobených opatřeními proti koronaviru.

Vizitka Filipa Neussera (39), který se stal novým předsedou Národní sportovní agentury (NSA) po Milanu Hniličkovi:
- Neusser se ucházel o funkci předsedy Českého olympijského výboru (ČOV), byl vyzyvatelem Jiřího Kejvala, nominoval ho svaz pozemního hokeje. Volba se již třikrát odkládala, nejdřív kvůli koronaviru, poslední termín v únoru byl kvůli zásahu soudu odložen, a když odvolací soud vyhověl ČOV, uskuteční se volby 24. května. Volby vedení ČOV napadli předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl a předseda Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Nelíbilo se jim, že nemohli kandidovat do výkonného výboru. Městský soud v Praze je zakázal pořádat. Vrchní soud ale vyhověl odvolání ČOV.
- Neusser nesouhlasil s formátem voleb vedení ČOV, které se kvůli koronaviru uskuteční parlamentní formou v pražském sídle ČOV. Po únorovém odkladu voleb Neusser varoval před soudními spory kvůli formě voleb, které by podle něj mohly pozastavit dotace pro ČOV. Soud ale formát nerozporoval a změna způsobu voleb by znamenala jejich další odklad.
- Neusser dlouhodobě kritizuje současného předsedu ČOV Jiřího Kejvala. Podle něj se chová příliš autoritářsky: "Řídí ČOV jako by to byla jeho firma, ohýbá stanovy," uvedl pro server iSport.cz. A v jiném rozhovoru to upřesnil: "Tak například pokřivuje stanovy. V nich je napsáno, že se bude volit pět místopředsedů, a pan Kejval nám pošle přihlášku, a budou se volit jen tři! Dělá si úplně, co chce." Své výhrady Neusser prý na plénu prezentuje již několik let. Pro kandidaturu se rozhodl, když se Kejval podle předsedy svazu pozemního hokeje Gina Schilderse pokusil ovlivnit nominaci pozemkářů do pléna.
- V českém sportu chybí Neusserovi vize, k jakým cílům by měl směřovat, a koncepce, jak toho dosáhnout. Sám představu má a jako případný nový předseda ČOV by na ní chtěl více spolupracovat se svazy. V tom vidí hlavní úkol ČOV. Podle Neussera by výbor měl komunikovat se všemi svazy bez ohledu na jejich aktuální úspěšnost a zjišťovat, co potřebují, aby se jejich sportovci dostali na olympiádu: "Chci vědět, co chceme dosáhnout a jakým způsobem za tím půjdeme. A potom teprve na to budeme shánět finance," uvedl. Přál by si také, aby svazy měly větší podíl z marketingových peněz, které Český olympijský výbor získává prostřednictvím České olympijské.
- Bývalý pozemní hokejista Neusser byl považován za jednoho z nejlepších brankářů v Evropě. Začínal v pražském klubu HC 1946 Praga a deset let působil v zahraničních ligách. Hrál profesionálně v Německu, Anglii, Itálii a Španělsku. Mezitím reprezentoval Českou republiku, hrál na mistrovství Evropy, mistrovství světa a zapojil se i do bojů o postup na olympiádu. Mistrovský titul získal v ČR, Itálii a Velké Británii.
- Po ukončení hráčské kariéry zůstal u pozemního hokeje jako místopředseda svazu v letech 2007 až 2013 a později trenér ženské reprezentace, jímž je dosud.
- V letech 2014 až 2018 byl Neusser členem zastupitelstva městské části Praha 3, dva roky pracoval také jako externí poradce ministra obrany pro sport. Jako krizový manažer působil v několika společnostech ve vlastnictví municipalit, byl též náměstkem ředitele pražské Technické správy komunikací hlavního města Prahy, kde měl podle svých slov na starosti hlavně ekonomiku společnosti.
- Narodil se 16. září 1981 v Praze. Studoval na FTVS v Praze, ale kvůli profesionální kariéře ji nedokončil.
- Neusser je ženatý a má dvě dcery.

Premiér Babiš Hniličkovi poděkoval za odvedenou práci. "Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu," uvedl ve vyjádření pro ČTK. Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno více než deset miliard korun. Agentura zastřešuje nejen profesionální, ale především amatérské sportovce s důrazem na aktivity dětí a mládeže. "Národní sportovní agentura dokázala v rekordním čase dostávat peníze až k těm nejmenším klubům, a to v rámci transparentních a jasně čitelných kritérií. To byl taky přesně důvod, proč jsme se rozhodli agenturu založit, a nový nástupce v nastaveném trendu musí pokračovat," uvedl premiér.

Právě dotace v programu Můj klub určené na podporu dětí a mládeže byly podle Seznamu Zprávy problematické. Agentura využívala vedle svých úředníků také externí firmu Moore Czech Republic. Zástupci NSA vysvětlovali, že tak učinili v zájmu rychlého vyplacení dotací. V agentuře ještě nebyly kompletně obsazené úřednické funkce, protože přebírala agendu od ministerstva školství.

Foto: ČTK

Milan Hnilička

Seznam Zprávy také upozornil na další nedostatky zjištěné kontrolory ministerstva financí. Jednalo se například o chybně nastavené parametry některých dotačních programů nebo nedostatečné kontrolní mechanismy.

Hnilička nechtěl odstupovat dříve, než jeho úřad podá proti zjištění kontrolorů námitky. "Podali jsme námitky ke všem nálezům. Moje rezignace s tím vůbec nesouvisí. Ten proces není ukončen, dělat teď závěry je předčasné. Co můžu říct, že z auditu vyplynulo, že se žádné peníze neztratily. Některé procesy už byly napraveny. Ty podněty agentura vypořádá. Udělali jsme po cestě spoustu chyb stejně jako každý jiný úřad," vysvětloval. Teď si chce hlavně odpočinout a svou budoucnost vidí spíše ve sportovním než v politickém prostředí.

Reklama

Související témata: