Hlavní obsah

Squashista Solnický se v Praze dočkal prvního triumfu na turnaji PSA

Squashista Jakub Solnický z Ostravy slaví premiérový titul na okruhu PSA. Ve finále turnaje na Strahově porazil Martina Švece po velkém boji v pěti setech. Přitom prohrával 1:2 na sety a odvracet musel dva mečboly. „Byla to krásná bitva, v rozhodujících momentech jsem zahrál na risk, což se vyplatilo. Jsem moc rád, že jsem poprvé zvítězil na mezinárodním turnaji," prohlásil Solnický. V rámci Czech Pro Series III se pořádal také turnaj pro ženy, který ovládla zkušena Olga Kolářová.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jakub Solnický z Ostravy slaví premiérový titul na okruhu PSA.

Článek

Na měsíc starý triumf na Strahově tentokrát nenavázal Martin Švec, který v semifinále porazil Viktora Byrtuse. „Měl jsem tentokrát více smůly. O moc víc jsem toho udělat nemohl. Kuba zápas nevzdal, v důležitých okamžicích a z nepřipravených pozic zariskoval a vyšlo mu to. Prohra bolí," prohlásil po finále Švec, který se v květnu poprvé v kariéře dostal do první stovky žebříčku PSA.

Klíčové pro Jakuba Solnického bylo, že zachytil nástup do čtvrtého setu a v rozhodujících okamžicích dokázal soupeře překvapit. „Jsem moc rád, že se dřina z posledních měsíců vyplatila. Tyhle těžké bitvy mě velmi baví, proto to dělám," tvrdil Solnický, který v semifinále porazil prvního nasazeného Roberta Downera z Anglie. „Mrzí mě, že pro Evropu zatím nejsou vypsané další turnaje. Dám si teď dva týdny pauzu a pak se budu připravovat, jen nevím přesně na co. Snad v září bude situace lepší a akcí pro nás více."

Titul pro Kolářovou

Turnaj žen ovládla Olga Kolářová. Několikanásobná domácí mistryně porazila 3:1 na sety Natálii Babjukovou. Přitom se vrátila na kurty po dvou letech, kdy si plnila mateřské povinnosti. „Strašně to bolelo, nejsem zvyklá na zápasový mód. Squash má hodně specifický pohyb, opravdu se na něj dá připravit jenom na kurtu," prohlásila Kolářová (dříve Ertlová), bývalá 44. hráčka světového žebříčku PSA.

Nyní se bude soustředit pouze na domácí akce. „Chtěla bych se zúčastnit dalších turnajů. Je to takové zpestření, moc ráda směřuji trénink k nějakému cíli. Rád bych vyhrála domácí šampionát, který se snad uskuteční na podzim. Účast na zahraničních turnajích neplánuji, to už pro mě není," usmála se spokojená squashová maminka.

Natálie Babjuková nenašla na zkoušenou soupeřku ve finále recept. „Bylo to ale super a pěkný zápas. Navíc to byl první turnaj od loňského mistrovství republiky, moc jsme se těšila. Je těžké proti ní vymyslet strategii, chtěla jsem míče protahovat a trošku jí rozběhat, bohužel jsem chybovala," mrzelo poraženou finalistku.

Czech Pro Series III 2021, finále (Strahov):
Finálové zápasy
Jakub Solnický - Martin Švec 3:2 (8, -4, -5, 6, 11)
Olga Kolářová - Natália Babjuková 3:1 (9, -8, 8, 6).

Reklama

Související témata: