Hlavní obsah

Lezec Ondra ovládl i druhý závod Světového poháru v boulderingu

Sportovní lezec Adam Ondra vyhrál i druhý letošní závod Světového poháru v boulderingu. V Salt Lake City navázal osmadvacetiletý olympionik na dubnový triumf v Meiringenu a připsal si ve vrcholném seriálu 21. vítězství. Závod žen vyhrála poprvé v kariéře domácí Natalia Grossmanová.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Lezec Adam Ondra se raduje z druhého vítězství závodu světového poháru.

Článek

Ondra jako jediný v šestičlenném finále dosáhl na všech čtyřech cestách na vrchol. S třemi takzvanými topy za ním skončili Francouz Mejdi Schalck a Rakušan Jakob Schubert. Finálovou účast z Meiringenu si vedle Ondry zopakoval také Kokoro Fudžii z Japonska a stejně jako ve Švýcarsku skončil čtvrtý.

Ve Spojených státech Ondra také v kvalifikaci zdolal všechny cesty, podobně jako jiný Japonec Jošijuki Ogata, který na to spotřeboval méně pokusů. V semifinále pak Ondrovi stačily dva topy ze tří, aby postoupil z druhého místa za vítězným Fudžiim.

"V kvalifikačních a semifinálových kolech jsem se cítil poměrně dost nervózní. Styl boulderů byl trochu náhodný - když člověk udělal jednu chybu nebo ho nenapadla ta správná metoda, ztratil nějaký čas a už to potom nestihl dolézt," uvedl brněnský rodák v tiskové zprávě. "V průběhu celého závodu byly bouldery dost technické, profily nebyly moc převislé a spíš než o síle nebo technice či mrštnosti to bylo o tom vymyslet co nejjednodušší možný způsob," poukázal na specifiku amerických boulderů.

Ve finále český lezec opět vyřešil všechny "problémy" a jako první muž po čtyřech letech v seriálu dokázal vyhrát druhý závod v boulderingu po sobě.

"Rozhodně jsem to nečekal," citoval web světové federace Ondru, který si ale hlavně pochvaloval, že po dlouhé době závodil před diváky, byť v rouškách. V hledišti jich bylo 2500. "Bylo skvělé lézt zase po dvou letech před úžasnou kulisou. Připadalo mi to neskutečné," řekl Ondra.

Triumf s ohledem na olympijské hry nepřeceňoval. "Snažím se zůstat na zemi, protože co se tlaku týká, tohle je proti olympiádě pořád jako dětská hra. V Tokiu to bude mnohem psychicky náročnější, cesty složitější," dodal vítěz.

Ondra obhajuje v boulderingu konečné druhé místo z ročníku 2019, pohárové pořadí ovládl v roce 2010. V minulé sezoně SP se kvůli pandemii koronaviru uskutečnil jen jeden závod v lezení na obtížnost, který brněnský rodák v Brianconu v roli obhájce pohárového prvenství v disciplíně vyhrál. Další díl SP se uskuteční znovu v Utahu za týden, vedle boulderingu bude na programu také lezení na rychlost.

SP v sportovním lezení v Salt Lake City - bouldering:
Muži:
1. Ondra (ČR)
2. Schalck (Fr.)
3. Schubert (Rak.)
Průběžné pořadí SP:
1. Ondra 200
2. Fudžii (Jap.) 110
3. Schalck 108
Ženy:
1. Grossmanová (USA)
2. Bertoneová (Fr.)
3. Raboutouová (USA)
Průběžné pořadí SP:
1. Grossmanová 165
2. Bertoneová 160
3. Raboutouová 102

Reklama