Hlavní obsah

Gymnasta Verňajev nebude obhajovat olympijské medaile kvůli dopingu

Kyjev

Ukrajinský gymnasta Oleg Verňajev nebude v Tokiu obhajovat olympijské medaile kvůli dopingu. Sedmadvacetiletý šampion z cvičení na bradlech měl už od ledna pozastavenou činnost, v uplynulém týdnu nebyl zařazen do nominace a nyní zveřejnil, že důvodem je pozitivní test na meldonium. Dostal za to čtyřletý zákaz startů.

Foto: Sport.cz

Dopingové kontroly - ilustrační foto.

Článek

"FIG (mezinárodní federace) rozhodla, že koncentrace meldonia, které bylo zjištěno v mém těle, je dostatečně vysoká na to, abych byl diskvalifikován na čtyři roky," oznámil Verňajev na Instagramu a doplnil, že trest platí zpětně od loňského listopadu.

Verňajev před pěti lety v Riu de Janeiro vybojoval vedle titulu na bradlech ještě stříbro ve víceboji. Na bradlech se stal také světovým šampionem v roce 2014 a k tomu má v této disciplíně i tři stříbra, na předloňském MS vybojoval bronz ve víceboji. Z mistrovství Evropy má dvanáct medailí, z poloviny zlatých.

Verňajev odmítl jakoukoliv vinu a chystá se odvolat k mezinárodní arbitráži CAS. Pokud neuspěje, nestihne ani olympijské hry v Paříži v roce 2024.

Reklama

Související témata: