Hlavní obsah

Praha by měla na podporu sportu příští rok rozdělit téměř 400 milionů korun

Praha

Hlavní město Praha by mělo v roce 2022 rozdělit z grantů na podporu sportu a tělovýchovy téměř 400 milionů korun. To je obdobná částka jako letos, kdy bylo pro žadatele k dispozici 410 milionů korun. Grantový program schválili pražští radní, ale celkový objem finančních prostředků bude definitivně stanoven až při schvalování rozpočtu na rok 2022.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

Granty budou navazovat na letošní programy. "V současné době si většina pražských sportovních svazů může spočítat, na jakou částku budou mít v grantovém řízení na další roky nárok. Základním kritériem pro rozdělování grantů zůstává velikost sportující mládežnické základny tak, abychom odpovídajícím způsobem podpořili jak velké, tak malé sporty," uvedl v tiskové zprávě Vít Šimral, radní hlavního města Prahy pro oblast sportu.

Vedle podpory sportu dětí a mládeže je možné finanční podporu čerpat také na sportovní činnost handicapovaných, sport pro všechny, na investice do sportovního zařízení a potřeb, provoz sportovišť nebo sportovní akce. Pro organizátory akcí, kteří chtějí získat grant, se objevila nová podmínka zdůrazňující genderovou vyváženost. Musejí být shodné prémie za účast i výsledek pro muže i ženy. "Nerovnost v odměňování mužských a ženských sportovců je dlouhodobě systémovým problémem a každá malá změna vstříc férovosti jej může pomoci změnit," poznamenal Šimral.

Sportovní organizace vedle podpory samospráv mohou získat i státní dotace. V roce 2022 by měl stát vyčlenit na sport 7,5 miliardy korun, což je o jeden a půl miliardy korun více než letos. Minulý týden se na tom dohodli ministryně financí Alena Schillerová a předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Reklama

Související témata: