Hlavní obsah

Neskutečný příběh! Měl pětiprocentní šanci na přežití, teď slaví zlato

Tokio/Praha

Na paralympijských hrách v Tokiu se píší neskutečné příběhy. O jeden z nich se postaral britský vozíčkář Andrew Small ve finále závodu na 100 metrů. Díky skvělému startu soupeřům nedovolil, aby se na něj dotáhli, a dojel si pro senzační zlato. Po narození mu při tom lékaři dávali pouze pětiprocentní šanci na přežití.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Britský vozíčkář Andrew Small vyhrál závod na 100 metrů.

Článek

Je to něco neuvěřitelného. Když se Andrew Small ve 22. týdnu narodil, byl opravdu maličký, vážil pouhých 620 gramů! „Měl jsem pouze pětiprocentní šanci na přežití. Dostat se až sem je naprosto šílené," řekl osmadvacetiletý vozíčkář.

Jeho start do závodu byl fantastický, ačkoliv před ním nepatřil k největším favoritům. Do cíle dorazil v čase 17,73 vteřiny a za sebou nechal i obhájce zlata z Ria Ahmeda Almutairího z Kuvajtu. Small si dojel pro svou druhou paralympijskou medaili, tu první získal v Riu, kde vybojoval bronz.

Paralympijské hry v Londýně v roce 2012 sledoval ještě v televizi, o čtyři roky později už  závodil. Nyní si dojel pro největší úspěch v kariéře. „Tentokrát jsem se rozhodně cítil lépe, a to hlavně díky zkušenostem z posledních let," řekl.

„Chtěl bych poděkovat svému trenérovi, svému týmu, a především své rodině za všechno, čím si se mnou v posledních dvou letech prošli," uvedl šťastný vítěz.

Reklama

Související témata: