Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Paralympionička vybojovala čtvrté zlato na olympiádě, 33 let po tom prvním

Tokio

Nizozemská handicapovaná sportovkyně Jennette Jansenová se znovu po 33 letech stala paralympijskou vítězkou. V Tokiu dnes vyhrála silniční cyklistický závod na handbiku a v 53 letech navázala na soulské hry z roku 1988, kde třikrát triumfovala v atletických disciplínách.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Nizozemská handicapovaná sportovkyně Jennette Jansenová

Článek

Všestranná sportovkyně, jež se narodila s nevyvinutými dolními končetinami a v devíti letech podstoupila jejich amputaci, má ve sbírce paralympijských úspěchů už deset medailí ze tří různých odvětví. Vedle cyklistických a atletických úspěchů byla v roce 1996 v Atlantě také členkou stříbrného týmu basketbalistek na vozíku. Z Barcelony 1992 má dvě atletická stříbra a bronz, minule v Riu už jako handbikerka skončila třetí v silničním závodě a tokijskému triumfu předcházel ještě úterní bronz v časovce.

"Včera jsem byla hrozně z bronzu zklamaná, ale pořád jsem zůstala hladová po zlatu," řekla po vítězném závodě, ve kterém šesté místo obsadila česká reprezentantka Kateřina Antošová. "Miluju sport a ukazuje se, že na to pořád mám, i když přijde okamžik, kdy mě mladší generace předstihne. Jednou na to dojde, ale od té doby si to budu užívat," dodala Jansenová.

Třiatřicetiletý časový odstup mezi první a poslední zlatou medailí znamená i díky ročnímu odkladu tokijské paralympiády kvůli pandemii koronaviru nový rekord. Dosud jej držel švédský sportovní střelec Jonas Jacobsson, který od her v Arnhemu 1980 po paralymiádu v Londýně 2012 nastřádal sedmnáct zlatých a celkem třicet medailí.

Reklama

Související témata: