Hlavní obsah

Petráček si při obhajobě paralympijského triumfu doplaval v Tokiu pro stříbro

Plavec Arnošt Petráček při obhajobě paralympijského triumfu v závodě na 50 metrů znak vybojoval v Tokiu stříbrnou medaili. Českého reprezentanta porazil ve finále kategorie S4 ve světovém rekordu 40,99 sekundy Rus Roman Ždanov. Petráček za ním zaostal o 27 setin, ostatní soupeři měli za vítězem více než dvousekundovou ztrátu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Plavec Arnošt Petráček má stříbro z Tokia.

Článek

Česká výprava slaví v Japonsku osmou medaili, čímž o jednu předčila zisk z Ria de Janiero 2016. Na kontě má dvě zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile, v Brazílii měli Češi bilanci 1-2-4.

Třicetiletý Petráček dnes byl nejprve nejrychlejší v rozplavbách a do finále postoupil v novém paralympijském rekordu 41,75, kterým bez čtyř setin o celou sekundu vylepšil předchozí maximum Mexičana Juana Reyese. Jen o dvě setiny pomalejší byl ale světový rekordman v kategorii S4 Ždanov. V závodě o medaile pak třiadvacetiletý Rus vylepšil vlastní historické maximum o 51 setin.

Petráček, který se narodil bez pažních kostí a má vymknuté kolenní klouby, startoval na čtvrté paralympiádě. Při předchozích startech v Tokiu nepostoupil z rozplaveb na 50 metrů motýlek, na kraulařské padesátce si sice bezpečně zajistil účast ve finále, ale v něm byl diskvalifikován.

Do finále polohového závodu na 200 metrů dnes postoupil Tadeáš Strašík a obsadil v něm osmé místo.

Reklama

Související témata: