Hlavní obsah

ČUS považuje zaměření na kolektivní sporty za vyrovnání současného nepoměru

Praha

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta považuje zaměření na kolektivní sporty, které dnes avizoval šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser, za vyrovnání současného nepoměru, kdy individuální sportovci dostávají řádově vyšší finanční podporu ze státních zdrojů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

"ČUS podporuje spravedlivé rozdělení peněz napříč sportovním spektrem. Jak ukazuje dlouhodobá mezinárodní praxe, největším všestranným přínosem pro reprezentaci státu na olympijských hrách je účast kolektivních sportů. Většina států podporují stejně jak kolektivní, tak individuální," uvedl ve vyjádření pro ČTK.

NSA chce v příštích letech významně podpořit především ženské reprezentace v kolektivních sportech, aby se týmy kvalifikovaly na OH 2028 v Los Angeles. Při financování reprezentace by měly být zohledněny odlišné potřeby individuálních a kolektivních sportů.

O oba typy odvětví se starají především sportovní svazy. Reprezentanti v individuálních sportech ale ještě čerpají podporu z rezortních středisek ministerstva vnitra, obrany a školství a preferovaní jsou i Českým olympijským výborem. "Například v roce 2021 byla podpořena reprezentace částkou 1,3 miliard korun přes rezortní centra. Kolektivní sporty však dostaly sumu jen kolem 50 milionů korun," uvedl Jansta.

Strategie NSA tak podle něj neznamená upozadění individuálních sportů. "Jedná se spíše o narovnání nepoměru. Toto narovnání se rozhodně neděje na úkor individuálních sportů, ale díky navýšení prostředků pro NSA a v naprostém souladu s koncepcí rozvoje českého sportu, kterou schválila vláda," řekl šéf ČUS.

Volá po systémové a proporcionální podpoře reprezentace kolektivních sportů. "Cílem by mělo být vytvořit takový model státní podpory sportovní reprezentace, který by zohledňoval specifika jednotlivých sportovních odvětví a umožňoval i kolektivním sportům zaměřit se dlouhodobě na přípravu sportovců na nejvýznamnější sportovní události," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články