Hlavní obsah

Kuvajtský šajch Sabah byl odsouzen na 14 měsíců do vězení

Ženeva

Kuvajtský šajch Ahmad Fahad Sabah, jenž platil v minulém desetiletí za vlivnou postavu olympijského hnutí, byl u soudu v Ženevě odsouzen na 14 měsíců do vězení za padělání. Případ týkající se šíření falešných videí, které měly představovat důkazy o spiknutí a korupci dvou členů kuvajtské vlády, tak může znamenat konec jeho kariéry v mezinárodní sportovní politice.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Kuvajtský šajch Ahmad Fahad Sabah byl v Ženevě odsouzen na 14 měsíců do vězení.

Článek

Sabah, jenž dostal dalších 15 měsíců podmíněně, byl odsouzen spolu se čtyřmi muži. Vinu popírá a hodlá se odvolat. "Nic jsem neudělal. Odvolám se a budu bránit svá práva. Nikdy nepřestanu, protože jsem nevinný," řekl novinářům při odchodu od soudu.

Sabah byl z šíření falešných videí obviněn v roce 2018 a téměř tři roky už nevykonává svou práci v olympijském hnutí. Odstoupil z Mezinárodního olympijského výboru a také z vedení Asociace národních olympijských výborů (ANOC).

Osmapadesátiletý člen vládnoucí kuvajtské rodiny byl členem MOV od roku 1992. Byl považován za velkého spojence současného prezidenta MOV Thomase Bacha, jehož výrazně podporoval při volbách v roce 2013. ANOC, která sdružuje 206 národních olympijských výborů, šéfoval od roku 2012.

Reklama

Související témata:
Sabah