Hlavní obsah

ČUS kritizuje povinné testování dětí ve sportovních klubech

Česká unie sportu kritizuje povinné testování na koronavirus dětí a mládeže pro tréninkové i soutěžní aktivity ve sportovních klubech. Po ukončení testování na základních a středních školách to musejí řešit rodiče, případně samotné kluby.

Foto: hybemesehezkycesky.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pro tréninky ve stejných skupinách má antigenní test platnost stejně jako PCR test sedm dní, pro soutěže za účasti různých oddílů je ale platnost antigenního testu jen 72 hodin. Výjimku mají aktivity pro skupiny méně než dvaceti lidí a školní plavání, pokud plavou společně jen třídy z jedné školy.

"Výkonný výbor ČUS považuje za neúnosné, aby stát tímto způsobem omezoval sportovní činnost mládeže. Nastavený režim přesahuje rámec státem hrazených testů a na rodiče a kluby je vedle povinnosti zajištění testu částečně přenesena i finanční zátěž v podobě jejich úhrady," uvedl ČUS v tiskové zprávě.

Všichni mají možnost absolvovat zdarma dva PCR a čtyři antigenní testy za měsíc. Mezi jednotlivými bezplatnými antigenními testy ale musí uplynout lhůta sedmi dní. Stejné podmínky jako pro sport platí i pro další volnočasové aktivity dětí a mládeže. Povinné preventivní testy se netýkají lidí s dokončeným očkováním, ale to je možné až od dvanácti let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sportování dětí, tenisový trénink - ilustrační foto

Amatérský sport včetně toho mládežnického byl od loňského podzimu až do letošního jara prakticky zastaven. Uzavřena byla pro veřejnost dlouhé měsíce veškerá vnitřní sportoviště, jen krátké období v prosinci mohly fungovat lyžařské areály. Sportoviště vlastní i ČUS, která tak podobně jako v prvním covidovém roce 2020 utrpěla značné finanční ztráty. Výsledky hospodaření za první pololetí roku 2021 prezentoval výkonnému výboru ředitel ekonomických agend ČUS Pavel Benda.

"Propad hospodaření v porovnání se stejným obdobím roku 2019, což byl poslední rok nepostižený covidovou pandemií, činí 63,3 milionu korun - ze zisku 21,5 milionu korun v prvním pololetí 2019 do ztráty 41,8 milionu korun v letošním roce. Opakuje se tedy situace z roku 2020," uvedla unie.

Z různých druhů státních kompenzací ČUS od dubna 2020 dosud čerpala přibližně 52 milionů korun.

Reklama