Hlavní obsah

Velká odměna pro čtrnáctiletý český talent. Zazávodí si mezi hvězdami!

Praha

Ještě jí není ani patnáct let, ale už teď této dívce předvídají na parkurových kolbištích velkou budoucnost. Anna Marie Vítek jako druhá Češka v historii získala medaili na mistrovství Evropy v dětské kategorii, ale při listopadovém Global Champions Playoffs v pražské O2 areně už se představí v rámcovém závodě po boku největších hvězd svého sportu.

Anna Marie Vitek na svém koni Chacco´s Amke.

 
Článek

„Zatím jsem tam byla dvakrát jako divák a vždycky jsem si tam chtěla zazávodit. Tak se strašně těším,“ přiznává dívenka, která si účast vybojovala díky zisku českého titulu mezi staršími juniory.

Vedle svého talentu může těžit ze špičkového zázemí, však její otec podnikatel Radovan Vítek v žebříčcích nejbohatších Čechů už roky atakuje nejvyšší příčky. Prostřednictvím firmy CPI Property Group mu patří závodiště v Chuchli, kde se svou manželkou vybudoval zázemí pro parkur.

Foto: Josef Malinovský

Anna Marie Vítek před tréninkem v pražské Chuchli.

„Když jsem přes léto v Česku, trénuju tady každý den,“ říká Anna Marie Vítek. Více času ale tráví v Anglii, kde rodina obývá dům ze 17. století s jezdeckým areálem, který před ní vlastnil bubeník Beatles Ringo Starr, jehož žena se věnovala drezuře.

„Přes akademický rok tam chodím do školy, tak jednou dvakrát do měsíce vyrážím na mezinárodní závody, pak mám výuku online,“ vysvětluje mladá jezdkyně.

Český jezdecký sport zažil letos průlomovou sezonu, když se po 85 letech kvalifikoval na olympiádu parkurový tým. Jeho vystoupení si nenechala ujít ani Vítek. „Zrovna jsem byla na závodech ve Valkenswaardu, když jsem neskákala, dívala jsem se na televizi v restauraci. A i když jsme procházeli parkur, koukali jsme s trenérem do telefonu,“ usmívá se.

Jízda talentované Anny Marie Vítek

I pro ni je olympijský start velkým lákadlem. Za tři roky v Paříži jí bude teprve sedmnáct let, ale Los Angeles 2028? „Tam chci určitě jet. Doufám, že na to budu mít,“ věří.

Snaží se zlepšovat po všech stránkách, začala spolupracovat i s mentální koučkou. „Před parkurem jsem bývala ve stresu a pak kazila. Teď mi hodně pomohla i na mistrovství Evropy,“ pochvaluje si.

Foto: Kateřina Návojová

Nadějná parkurová jezdkyně Anna Marie Vítek.

Není jediná z rodiny, kdo může o startu pod pěti kruhy snít, parkuru se věnuje i o rok starší sestra Kristina.

„K ježdění mě vlastně přivedla, pořád chtěla koníka, pak začala jezdit a já se přidala. Jezdíme na stejných závodech, i když je o kategorii výš. Když máme stejného trenéra a procházíme parkur, někdy si poradíme, ale při závodě už ji beru jako všechny soupeře,“ ujišťuje Vítek, jejíž nejlepším koněm je nyní klisna Chacco’s Amke.

„Je hodně veselá, baví ji život. Je docela těžké najít pro sebe perfektního koně, musíte mít štěstí, ale my si sedly perfektně,“ libuje si.

Reklama