Hlavní obsah

Stráník postoupil na MS ve sportovním lezení do finále obtížnosti

Martin Stráník na mistrovství světa ve sportovním lezení postoupil do finále obtížnosti. Jednatřicetiletý závodník, který je při absenci Adama Ondry největší českou nadějí, skončil v semifinále čtvrtý. Ve večerním finále může po dvou třetích místech ze závodů Světového poháru ve Francii zabojovat o ještě cennější medaili. Těsně za postupovou osmičkou skončila Eliška Adamovská, kterou na devátou příčku odsunul horší výsledek z kvalifikace. Vylezla stejně vysoko jako závodnice na sedmém a osmém místě.

Foto: @ facebook Český horolezecký svaz

Ilustrační foto.

Článek

Stráník v semifinále skončil těsně pod vrcholem s výkonem 40+ stejně jako další dva lezci včetně dvojnásobného mistra světa Rakušana Jakoba Schuberta, který na olympijských hrách porazil v obtížnosti i Ondru a připravil ho o zlato. Na top dosáhl jen Brit Hamish McArthur. Stráník už jednu medaili z mistrovství světa má. V roce 2007 byl jako sedmnáctiletý druhý v boulderingu.

Vítězka závodu SP v Brianconu Adamovská bezprostředně po skončení semifinále figurovala na postupové osmé příčce, ale pak ji odsunul úspěšný protest francouzské výpravy. Salomé Romainové byl dodatečně uznán chyt číslo 40, což ji posunulo na šestou příčku.

Češi s tímto verdiktem nesouhlasili. "Česká reprezentace na to reagovala protestem, jelikož Romainová neměla v chytu 40 cvaklou expresku a nebyla tak v takzvané 'legitimní pozici', ze které by mohla cvaknout, tudíž jí chyt neměl být započítán. Na základě tohoto protestu se situace konzultovala se stavěči, kteří usoudili, že z tohoto chytu cvaknout mohla, a český protest byl zamítnut. Nejen česká reprezentace, ale i mnoho dalších závodníků považuje toto rozhodnutí za neadekvátní a nespravedlivé. Trenérka Saša Gendová vyžadovala názorné předvedení cvakání z této lezecké pozice, ale to bylo odmítnuto," popisoval svaz na facebooku.

Finále mužů začne ve 19:00 SELČ, ženy budou závodit o hodinu později.

Reklama