Hlavní obsah

Gymnasta Jessen je nejlepším sokolským sportovcem roku 2020

Sportovní gymnasta David Jessen je nejlepším sokolským sportovcem roku 2020. V anketě, jejíž výsledky byly se zpožděním kvůli koronaviru vyhlášeny až nyní, předčil vzpěrače Jiřího Orsága a loňského vítěze šermíře Alexandera Choupenitche. U něj se ještě nebral v úvahu zisk bronzové olympijské medaile v Tokiu.

Foto: Foto gymfed.cz

Sportovní gymnasta David Jessen je nejlepším sokolským sportovcem roku 2020

Článek

Jessen se rovněž zúčastnil olympijských her. Syn bývalé úspěšné gymnastky Hany Říčné, který žije a studuje v rodných Spojených státech amerických, jako lídr dotáhl české družstvo k sedmému místu na mistrovství Evropy. V hodnocení roku 2020, poznamenaného koronavirovou pandemií, tak dosáhl ze sokolských sportovců nejvýše.

"Toto ocenění mě překvapilo a mám z něj velkou radost. Byl to pro všechny náročný rok a sportovní příprava byla obtížná. Proto bych chtěl poděkovat za podporu všem svým blízkým a Sokolu Brno I, který mně vytvořil dobré podmínky a můžu jej od svých deseti let reprezentovat," vzkázal Jessen z USA.

Foto: archiv

Fleretista Alexander Choupenitch.

V kategorii do 23 let zvítězil sprinter Jiří Polák, který ke dvěma titulům z republikového šampionátu své věkové kategorie přidal i zlato na dvoustovce z mistrovství ČR dospělých. V sezoně poznamenané omezeným cestováním dostal pozvánku i na Diamantovou ligu v Bruselu, kde skončil v běhu na 200 metrů třetí.

Mezi sokolskými sportovci do 18 let byl jako nejlepší zvolen šermíř Marek Totušek. Ten dovezl bronz z loňského mistrovství Evropy juniorů. Kolektivní sporty vyhráli házenkáři Nového Veselí a basketbalistky Hradce Králové.

Sokol roku 2020:
Individuální sporty - dospělí:
1. Jessen (sportovní gymnastika, Sokol Brno I).
Individuální sporty - 19 až 23 let:
1. Polák (atletika, Sokol České Budějovice).
Individuální sporty - do 18 let:
1. Totušek (šerm, Sokol Bystřice pod Pernštejnem).
Kolektivní sporty - dospělí:
muži - Sokol Nové Veselí (házená),
ženy - Sokol Hradec Králové (basketbal).

Reklama