Hlavní obsah

Mexiko - Česko 1:5Baseballisté do 23 let zahájili MS výhrou nad domácími obhájci titulu

Obregón
Aktualizováno

Čeští baseballisté do 23 let v úvodním zápase na mistrovství světa v Mexiku zaskočili domácí obhájce titulu. Nad favority a šampiony z roku 2018 zvítězili svěřenci Vladimíra Chlupa 5:1. Dnes v noci nastoupí česká reprezentace proti Tchaj-wanu, zbývajícími soupeři ve skupině A jsou Německo, Dominikánská republika a Kuba.

Foto: baseball.cz, Lukáš Ercoli

Mladí baseballisté začali v Mexiku vítězně.

Článek

Skvělý vstup do šampionátu. Jedná se teprve o čtvrtou výhru českých baseballistů napříč kategoriemi nad Mexikem, které je na páté příčce v žebříčku zemí podle WBSC, poslední se datuje do roku 2015 z Univerziády. Češi jsou šestnáctí.

Český výběr nastoupil na nadhozu s Ondřejem Satoriou, již zkušeným nadhazovačem, který je poslední roky rovněž stabilním hráčem mužské reprezentace a v minulém týdnu absolvoval ME v Itálii. Satoria podal v utkání skvělý výkon, kterým držel společně s obranou pálkaře Mexika daleko od domácí mety. „Měl jsem připravený plán, věděl jsem, že budou hodně švihavý, takže jsem se snažil si je nachystat technickými nadhozy, a v momentě, kdy nejméně čekali fast ball, tak tam přiletěl. A platilo to na ně," usmíval se po zápase hráč letošního ligového mistra Arrows Ostrava.

Foto: baseball.cz, Ladislav Svěnčík

Ondřej Satoria z Arrows Ostrava.

Češi využili slabší chvilky mexického nadhazovače Castellanose na začátku 3. směny. Po trefení a dvou metách zdarma obsadili všechny mety. Toho následně dokázali využít jak Vojtěch Menšík, tak Marek Chlup, kteří svými odpaly poslali své spoluhráče po čtyři body. Třetí nejlepší pálkař ME mužů Chlup potvrdil dlouhým dvoumetovým odpalem do levého pole dobrou formu z Itálie. Pátý bod přidal v další hře Jakub Grepl, když střídající nadhazovač Mexika měl velké problémy s kontrolou nadhozů. Soupeř se i přes velkou snahu nedokázal přes Satoriu a dobrou obranu českých hráčů prosadit.

Foto: baseball.cz, Lukáš Ercoli

Mexiko hostí šampionát baseballistů U23...

„Kluci mě dobře podrželi v obraně, když jsme potřebovali, tak jsme stáhli body," pochvaloval si své spoluhráče Satoria. První a zároveň poslední bod získali úřadující mistři světa této kategorie po tlaku v dohrávce 6. směny, který český kouč Vladimír Chlup zastavil vystřídáním nadhazovačů. Do hry nastoupil teprve osmnáctiletý Michal Kovala a přes metu zdarma pro svého prvního pálkaře zvládl směnu ukončit. Stejně se mu dařilo i v dohrávce 7. hry, kdy předložil své obraně tři lehké auty a Češi mohli slavit překvapivé vítězství.

„Jsem nadšený, uvědomím si to asi až zítra. Je to důležitá výhra, která nám ve skupině může hodně pomoct," uzavřel svůj velký den Ondřej Satoria.

Dalším soupeřem českých hráčů bude o půlnoci českého času Tchaj-wan, jenž porazil Německo 7:0. Utkání je možné sledovat na YouTube kanálu wbsc.

Reklama

Související témata: