Hlavní obsah

Uměl se omluvit, třeba i Bergerovi na šampionátu v Anglii. I proto si Uhrin odnesl Cenu fair play

Zdeněk PavlisSport.cz

Podrazy ho vytáčely. Každá křivda se ho bytostně dotkla. „A bylo jedno, zda jsem se stal její obětí já či mé mužstvo, anebo jsem se jí naopak dopustil já,“ vracel se fotbalový trenér Dušan Uhrin při přebírání ocenění Českého klubu fair play za celoživotní dílo o čtvrt století zpátky do minulosti.

Foto: ČOV - Barbora Reichová

Trenér Dušan Uhrin převzal hlavní cenu Českého klubu fair play.

Článek

Do Anglie, na evropský šampionát v šestadevadesátém, jenž ozdobil českou reprezentaci stříbrným leskem.

„Tam jsem se nejdřív dopustil nespravedlnosti já. Ujišťoval jsem Patrika Bergera, že v úvodním střetnutí proti Německu nastoupí v základní sestavě on. Po přípravě ve Švýcarsku jsem dal ovšem přednost Frýdkovi, což Páťa vnímal jako křivdu. Co křivdu, přímo podraz, který se ho dotkl natolik, že si sbalil věci a chtěl ze šampionátu předčasně odjet," má Uhrin i po pětadvaceti letech stále před očima rozmluvu v zahradě hotelu Marriott v Prestonu, kde tehdy našel národní tým dočasný domov.

„Všechno jsme si vysvětlili, já se mu omluvil. Neměl jsem mu místo v sestavě slibovat. Pomohlo to, takže Berger pak hrál po celé mistrovství jako z partesu."

Zato za křivdu spáchanou na české reprezentaci ve finálovém duelu s Německem se Uhrinovi neomluvil nikdo. A jeho hráčům samozřejmě také ne.

„Hra na zlatý gól pro mě představovala hotové prokletí. Doplatil jsem na něj na šampionátu v Anglii i potom při angažmá v Saúdské Arábii a ve Švédsku. Ještě že generalita UEFA dospěla k rozumu a nesmyslné pravidlo po čase zrušila. Zvlášť, když s sebou přinášelo nespravedlnost. Tehdy ve Wembley určitě," nezbavil se se ani po čtvrtstoletí pocitu křivdy.

„Vítězný gól Bierhoffa padl tehdy z ofsajdu. U naší brány se zapomněl Kuntz, což pomezní sudí postřehl. I praporek zvedl, jenže hlavní rozhodčí ho ignoroval. Přeskočil jsem reklamní bannery, vběhl jsem na trávník, což jsem nikdy v životě neudělal, a křičel na hráče, aby postavení mimo hru reklamovali. Jenže bylo pozdě. Leželi zkoprnělí na hřišti, na protesty se nezmohli. Místo evropského zlata jsme si z Wembley odváželi pocit nespravedlnosti," přiznával osmasedmdesátiletý Uhrin.

Teď už očividně v lepším fyzickém a psychickém rozpoložení než ještě na jaře. „Víte, co to bylo za starost udržet v době koronavirové pandemie při životě sanatorium Mariot, které mám ve Františkových Lázních?! Vždyť tam mám sedmnáct zaměstnanců a nedokázal bych se vyrovnat s představou, že bych je měl propustit."

Sanatorium těžké doby covidové přečkalo, takže Uhrin pasovaný na vzpomínaném EURO ´96 na Trenéra trenérů očividně pookřál. V zahradě pražské Pelléovy vily při přebírání ocenění obzvlášť.

„Při podobných ceremoniích se mi klepou kolena a jsem víc nervózní než před velkými fotbalovými zápasy, které jsem v kariéře koučoval," svěřoval se trenér, který dovedl k velkým úspěchům nejen českou reprezentaci, ale i pražskou Spartu.

„V mé éře se o férovosti tolik nemluvilo, zato hráčům jsme ji vštěpovali na každém tréninku. I po letech si proto dovolím tvrdit, že třeba právě Sparta hrála tehdy nejen dobře, ale férově a bez zákeřností. A já si i za to odnáším cenu, které si obrovsky cením. Hlavně proto, že přesahuje hranice sportu."

Hlavní cena Uhrinovi, diplom Jágrovi
Hlavní cenu udělil Český klub fair play za celoživotní dílo a postoje fotbalovému trenérovi Dušanu Uhrinovi. Oceněn byl také herec a recitátor Alfréd Strejček za dlouholetou propagaci myšlenek fair play. Zvláštní cenu za pomoc v době koronavirové pandemie při slavnosti v pražské Palléově vilě obdržela atletka Kateřina Šafránková a diplom za férový čin kladenský hokejista Jaromír Jágr.
Český klub fair play ocenil i beachvolejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, kteří na loňském mistrovství republiky v Opavě dvakrát opravili rozhodčí a sporné míče přiznali soupeřům. Ceny za záchranu života obdrželi kolínský fotbalista Ondřej Soběslav a čtyři mladí sezemičtí kanoisté, kteří na tréninku před mistrovstvím republiky pomohli zachránit tonoucího šestnáctiletého kamaráda, jemuž se v lodi zastavilo srdce.

Reklama

Související témata: