Hlavní obsah

Senzace! Velkou pardubickou vyhrál Talent s žokejem Složilem

Aktualizováno

131. ročník slavného překážkového dostihu Velká pardubická ovládl v neděli Talent s žokejem Pavlem Složilem. Desetiletý ryzák a svěřenec trenérky Hany Kabelkové v cílové rovince svedl souboj s Evženem s Jaroslavem Myškou. Jako třetí skončil Mr Spex v sedle s Janem Kratochvílem. Slavný závod poznamenalo několik pádů, do cíle se dostalo jen devět koní z osmnácti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Velkou pardubickou vyhrál nečekaně Talent v sedle s žokejem Pavlem Složilem.

Článek
Fotogalerie

Na trati jednoho z nejtěžších a nejtradičnějších dostihů v Evropě nejdříve skončily naděje Playera a Kaiserwalzera, kteří nezvládli Velký Taxisův příkop, i když prošel kvůli zvýšení bezpečnosti velkou úpravou. Poté ze hry vypadli spolufavorit Lombargini, Sztorm, předloňský vítěz Theophilos či další svěřenec legendárního Josefa Váni Mahe King s pětinásobným šampionem Janem Faltejskem.

Loňský vítěz Hegnus obsadil páté místo za dalším koněm, který Velkou pardubickou v minulosti také vyhrál: šampion z roku 2017 No Time To Lose doběhl čtvrtý. Podle sázkových kanceláří byl největším favoritem těsně před startem No Time To Lose s žokejem Ondřejem Velkem a kurzem 4:1.

Foto: ROBERT KLEJCH / CNC, Profimedia.cz

Slavný dostih Velká pardubická se neobešel bez drsných pádů. Známí žokejové Josef Bartoš a Jan Faltejsek do cíle nedorazili. První musel se zraněním do nemocnice, druhý skončil s krvavými šrámy v obličeji.

Vítězný Talent, jehož k největšímu triumfu v kariéře dovedl teprve třiadvacetiletý Složil mladší, měl kurz 25:1. Velkou pardubickou zvládl v čase 9:12,79 minuty. Jen šestkrát v historii se běželo rychleji, rekord 8:56,01 drží Ribelino z roku 2015.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 3,000.000 Kč):
1. Talent (žokej Složil, trenérka Kabelková, stáj DS Kabelkovi)
2. Evžen (ž. Myška)
3. Mr Spex (ž. Kratochvíl)
4. No Time To Lose (ž. Velek)
5. Hegnus (ž. Matuský)
6. Star (ž. Brečka). Výrok: boj 1 - 5 - 5 - 3/4 - 11
Další dostihy:
I. Foudre d'Allier (ž. Kratochvíl) - Arlington - Dusigrosz
II. Ztracenka (ž. Myška) - Nikeandnemesis - Alegoria
III. Gatsby (ž. Faltejsek) - Giorgione - Čáryjape
IV. Kornelia (Kocman) - Sexy Lord - Leo Fantastico
V. Chelmsford (ž. Bartoš) - Dajuka - Chicname de Cotte
VI. Aeneas (ž. Bartoš) - Zataro - Del Rey
VII. Chrystal Cross (ž. Myška) - Lad In - Usockem

Reklama