Hlavní obsah

Paralympionici cinkali medailemi

PRAHA

Blízcí, ale i politické špičky vítali sportovce, kteří se vraceli z aténské paralympiády a mohli se chlubit. Pozoruhodnými výkony a bohatou kolekcí medailí. Celkem jich získali jednatřicet, z toho šestnáct zlatých.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ministryně školství Petra Buzková vítá po návratu z paralympiády trojnásobného vítěze Martina Kováře

Článek

"I když jich je na pohled hodně, není to tak, jak si někdo možná myslí, že u brány vesnice dostává medaili každý jen za to, že přijel, naopak za každou z nich je velké martyrium, hodně poctivé práce. Jsem rád, že jsem členem našeho týmu, v němž přístup je profesionální, byť málokdo z něj může mít nějakou profismlouvu," říkal plavec-vozíčkář Martin Kovář, se třemi cinkajícími zlatými medailemi nejúspěšnější člen výpravy.

Hned na letišti ji přivítala při snídani ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Po tiskové konferenci se členové týmu přesunuli do Valdštejnského paláce, kde se setkali se senátory. Chyběla jen skupina, která se zúčastnila slavnostního otevření bezbariérového vstupu na ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Těší nás zájem institucí, je to pro nás uznání," pravil šéf výpravy Jan Nevrkla, neúnavný propagátor sportu postižených a jeho propojení od rehabilitační přes výkonnostní až po špičkovou úroveň. Podpořenou státem i sponzory, ovšem s amatérskými základy. "Na rozdíl od olympioniků se handicapovaní sportovci musí většinou živit normální prací. Amatérství ale může být pozitivem. To, co dělají, mají opravdu rádi," tvrdil Nevrkla.

V hodnocení zemí ČR v Aténách skončila dvanáctá, o příčku hůře než v Sydney. "Zůstali jsme vpředu i přes reorganizaci soutěží a slučování kategorií," podotkl František Janouch, šéf Českého paralympijského výboru. "Při přepočtu medailí na počet obyvatel je úspěšnější než my snad jen Austrálie," připomněl.

Okamžiky slávy a zážitků v řecké metropoli ještě doznívaly ve většině sportovců, vracejí se ale ke všedním dnům. "Co mě čeká? Práce. S velkými závody končím, ale plavat budu dále, bez toho těžko můžu být, ale budu mít i víc času na věci, které jsem odkládal," plánoval Kovář, muž mnoha aktivit a zájmů. Láká ho i práce s Českým paralympijským výborem. A zúčastňuje se jednání komise, která se zabývá případnou kandidaturou Prahy na pořádání olympiády. "A tím pádem i paralympiády."

Nevídaný příběh, kdy si mezi kojením doplavala pro zlato, nabere jiný směr i pro vozíčkářku Bělu Hlaváčkovou. "Do bazénu budu chodit jen na speciální kursy s Honzíkem. Jsem na mateřské, manžel byl se mnou doma, teď musíme taky řešit, co vlastně dál," pravila Hlaváčková.

Reklama

Související témata: