Hlavní obsah

V Londýně mám špióna, smála se Emmons

Plzeň

Už týden je v Evropě a olympijskou generálku v Londýně přesto vynechala. „Mám tam špióna. O tom, jak vypadá střelnice, mi bude podrobně referovat manžel Matt. Už mi říkal do telefonu, že tam fouká, ale vítr se dá přečíst,“ říkala s úsměvem osmadvacetiletá olympijská vítězka z Pekingu ve vzduchové pušce Kateřina Emmons.

Foto: Petr Horník, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons

Článek

A hned vysvětlila, proč ji test nové střelnice nebude chybět... „Cest, jak se co nejlépe připravit, je spousta. Pro mne je teď důležité, abych měla klid na trénink a mohla i odpočívat. Před olympiádou v Aténách jsem také nebyla na Světovém poháru a nakonec jsem si přivezla bronz.“

Malorážka měla přednost

Tři čtvrtě roku po zlatu a stříbru z Pekingu se manželům Emmonsovým narodila dcera Julie. Ještě v roce 2009 zkusila Kateřina střílet. Objevily se však nečekané zdravotní potíže. Bolesti kyčlí znemožnily její ideální střeleckou polohu vstoje. Léčení a hledání cesty z bludného kruhu trvalo až do minulého roku. „Už jsem zdravotně v pořádku a mohu naplno trénovat bez sebemenších omezení. Pomalu se dostávám tam, kde jsem byla výkonnostně před Pekingem,“ libovala si jedna z nejlepších střelkyň světa.

Letos v únoru vystřílela ve vzduchové pušce evropské stříbro a odletěla do USA. „Žijeme s manželem Mattem a Julinkou v Colorado Springs, kde je centrum Olympijského výboru USA, takže podmínky tam jsou skutečně špičkové. Po návratu z Evropy jsme měli volno, které jsme strávili na horách. Naplno jsem trénovala jeden měsíc, a to minimálně čtyři hodiny denně. V době problémů s kyčli jsem vypustila úplně malorážku, takže procentuálně vyjádřeno, jsem v Coloradu věnovala pětasedmdesát procent času právě jí a zbytek vzduchovce,“ vysvětlila s tím, že v Pekingu získala v malorážce stříbro a chce uspět i v Londýně.

Testy v Miláně a Mnichově

„Teď se ten poměr postupně vyrovnává půl na půl. O malinko víc prostoru pak dostane vzduchovka, která je mojí hlavní disciplínou. O víkendu střílím v Plzni kontrolní závod a začátkem května Velkou cenu osvobození. Ve druhé polovině května mne pak čekají závody Světového poháru v Miláně a Mnichově. Nepůjde mi až tak o výsledky, ale o konfrontaci se světovou špičkou a vyzkoušení některých technických věcí v podmínkách špičkového závodu,“ prozradila svoje taktické plány a dodala: „Pak už začnu ladit na olympiádu.“

O formě střelci neradi mluví. Je to ošidné. „Já o ní také mluvit nebudu, ale pro mne je důležité, že mám z tréninků v USA dobrý pocit. Udělali jsme s Mattem velký kus práce a výsledky byly povzbudivé, nechci-li říct slibné. Podstatná ale bude forma v den D na olympijské střelnici. Konkurence je větší, než před Pekingem. Do světové špičky se dotáhly další výborné závodnice a prakticky žádná z ní neodešla,“ konstatovala Emmons.

Matt musí ještě na kvalifikaci

Zatímco Kateřina se může v klidu připravovat doma v Plzni, kde střelecky vyrostla. Z Austrálie jí přiletěla posila, babička Šárka, která hlídá vnučku. Tatínek Petr, trenér australské střelecké reprezentace, přiletí se svými „klokany“ později. Manžel Matt sice přiletí do Česka, ale na rozdíl od Kateřiny, musí ještě do USA.

„Čeká ho třetí kvalifikace o účast na olympiádě. V USA je hodně vynikajících střelců. Dvě účastnická místa se získávají pro zemi, nikoliv že by patřili střelci, který je vybojoval. Američané se o ně rozstřelují. Matt už si vybojoval olympijský start v malorážce na 3x40 ran a ve vzduchovce. Po Světovém poháru v Miláně ho čeká kvalifikace v malorážce vleže,“ vysvětlila Emmons. „Znovu se sejdeme v červnu a pak už se budeme oba připravovat v Plzni,“ dodala.

Když přišla řeč na to, jak se Kateřina změnila za čtyři roky od zlato stříbrného Pekingu, jen se usmála... „Mateřství bylo samozřejmě velikánskou změnou, které ovlivnilo můj život, a krásně ovlivnilo. Nejsem jediná střelkyně, která se vrátila, ale chcete-li střílet opět na vrcholu, je to opravdu těžké skloubit s mateřstvím. Musím ale poděkovat babičkám v Americe i Austrálii, které mi pomáhají. A co se mne samotné týká, odpovídám na tuhle otázku, že jsem zmoudřela... Ostatní z mého okolí se tomu ale smějí...“

Reklama