Hlavní obsah

Jaroš zdolal Annapurnu a z osmitisícovek už mu chybí jen K2

Horolezec Radek Jaroš zlezl svou předposlední osmitisícovku Annapurnu (8091 m). Ke Koruně Himálaje, udělované za zlezení všech čtrnácti osmitisícových vrcholů, už mu chybí pouze druhá nejvyšší hora K2. Na vrchol Annapurny vystoupil spolu s Janem Trávníčkem.

Foto: www.radekjaros.cz

Radek Jaroš a jeho království hor shora.

Článek

Jaroš, který během výstupu oslavil 48. narozeniny, se vydal do Nepálu na konci března. Nejprve se aklimatizoval na Lhoce, kterou zlezl před rokem, a následně se přesunul na Annapurnu, desátou nejvyšší horu světa. V sobotu pak vystoupil i na její vrchol.

Dnes se oba čeští horolezci vrátili do tábora C5 a v pondělí zahájí sestup do základního tábora. Jaroš však na svém webu připustil, že možná bude muset využít záchranného vrtulníku, jelikož během výstupu utrpěl omrzliny.

"Ta vzdálenost určitě bude tortura. Navíc vlivem mrazu a nedostatečného prokrvení na periferní oblasti končetin se asi prolítnu vrtulníkem. Trochu jsem po tom toužil, ale jinak," napsal Jaroš v SMS zprávě.

Nyní Jarošovi chybí už jen proslulá K2, hora s nejhoršími statistikami. "Dvanáct procent lidí, kteří dosáhli vrcholu, se nevrátili. Nechci riskovat za každou cenu," řekl Jaroš před odjezdem na Annapurnu.

Z českých horolezců na Annapurnu vylezli v roce 1988 Josef Rakoncaj a ve stejném roce i Jindřich Martiš a Josef Nežerka. Martin Minařík se při výstupu v roce 2009 ztratil.

Reklama

Související témata: