Hlavní obsah

Konečný neviděl a na titul mistra světa nedosáhl. S Bajsangurovem prohrál na body

Aktualizováno

Český profesionální boxer Lukáš Konečný prohrál v souboji o titul mistra světa v lehké střední váhové kategorii organizace WBO s Rusem Zaurbekem Bajsangurovem na body. Brněnský rodák sice se soupeřem bojoval plných dvanáct kol, z vítězství se ale netěšil. Duel v kyjevském Paláci sportu skončil jednoznačným verdiktem rozhodčích 3:0 ve prospěch ruského protivníka. Konečný si tak připsal ve svém dvaapadesátém duelu v ringu čtvrtou porážku.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Český profesionální boxer Lukáš Konečný (vlevo) duel se Zaurbekem Bajsangurovem z Ruska prohrál.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiatřicetiletý Konečný se mohl výrazným způsobem zapsat do historie. Jako první český boxer se mohl stát plnohodnotným mistrem světa, jenže získat pás se mu v Kyjevě nepodařilo.

Konečný se v dubnu tohoto roku stal takzvaným prozatímním šampiónem, když v Brně porazil Francouze Salima Larbiho knock-outem v 7. kole. V sobotu se chtěl stát oficiální jedničkou lehké střední váhové kategorie organizace WBO. Dělilo ho od toho jediné vítězství. Dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa věřil, že může Bajsangurova zdolat ještě před limitem. Jeho boj byl však marný. Podle rozhodčích prohrál 109:119, 111:117 a 110:118.

"Měl jsem problémy s očima"

"Měl jsem od prvního kola velké problémy s očima, které mne rozhodily a nedokázal jsem boxovat tak, jak jsem chtěl. Není to žádná výmluva, ale prostý fakt. Z ringu mě museli navést ostatní, protože jsem neviděl, pálily mě oči, pořád je mám strašně červené," uvedl Konečný na svém webu profiboxing.cz.

Duel v Kyjevě si nenechal ujít ani ukrajinský šampión těžké váhy organizace WBC Vitalij Kličko. Zápasu předcházel páteční konflikt zástupců obou boxerů při výběru rukavic.

Konečného trenér Dirk Dzemski totiž podle webu pořádající organizace K2 bratří Kličků přinesl na povinnou instruktáž rukavice, které byly lehčí, než předepisují pravidla. Po upozornění zástupců Bajsangurova je vyměnil za správné s odůvodněním, že se jedná o chybu výrobce.

Bajsangurov si v duelu udržoval mírnou převahu

V ringu to pak byl od prvního kola tvrdý boj, v němž měl mírně navrch čečenský rodák. Konečný sice hned na začátku zkoušel útočit a Bajsangurova několikrát zasáhl pravým zvedákem, ruský boxer jej ale v závěru kola zasypal tvrdými údery.

Podobně probíhala i další kola. Bajsangurov překvapil Konečného taktikou, nesnažil se před ním ustupovat, ale otevřeně s ním boxoval.

Konečný i jeho sok dokazovali, že jsou dobře fyzicky připraveni, ale Bajsangurov si udržoval mírnou převahu i vedení, což si dobře uvědomoval. Například ale v sedmém kole byl Rus jednoznačně lepší.

Brněnský rodák si byl vědom, že pokud chce zvítězit, musí zvýšit aktivitu. Začal útočit, ale často při tom otevřel obranu a Bajsangurov jej tvrdě zasahoval. Ve dvanáctém kole Konečný silně krvácel u levého oka. V závěru se pokoušel riskovat, soupeře se mu ale knock-outovat nepodařilo. Bajsangurov tak v devětadvacátém duelu po osmadvacáté vyhrál.

Boxerský zápas o titul mistra světa v lehké střední váhové kategorii organizace WBO (Kyjev):
Bajsangurov - Konečný 3:0 na bodyon-line

Reklama

Související témata: