Hlavní obsah

České sportovce čekají generálky na Soči a boj o Brazílii

Praha

Sportovní rok 2013 bude ve znamení příprav na zimní olympijské hry v Soči. Fotbalisté budou pokračovat v boji o postup na mistrovství světa do Brazílie a hokejový šampionát ve Finsku a Švédsku by mohl mít vzhledem k výluce v NHL mimořádně hvězdné obsazení.

Foto: Petr Marek, Právo

Vítězové Davis Cupu Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek a vítězky Fed Cupu Petra Kvitová (uprostřed) a Lucie Šafářová. Vpravo Miroslav Černošek.

Článek

Předolympijská sezóna se teprve rozbíhá, ale výsledky už naznačují, že by český sport mohl mít v Soči nové nečekané trumfy. Rychlobruslení už nemá jen dvojnásobnou olympijskou vítězku Martinu Sáblíkovou, ale triumf ve Světovém poháru už okusila i dvacetiletá Karolína Erbanová. V čínském Charpinu sice některé špičkové soupeřky na kilometrové trati chyběly, ale i tak má trenér Petr Novák další žhavé želízko v ohni.

Podobně zazářila dosud málo známá biatlonistka Gabriela Soukalová, která ve slovinské Pokljuce stála na stupních vítězů hned třikrát. Ondřej Moravec přidal druhé místo, a tak i biatlonisté mohou pomýšlet na olympijskou medaili, kterou dosud nikdy nezískali. Odvážné plány mají i reprezentanti v curlingu. Bronz z mistrovství Evropy jim otevřel dveře na světový šampionát, jehož hostitelem bude na přelomu března a dubna Kanada. Tam budou hrát o svou olympijskou premiéru.

Vyzkoušet olympijská sportoviště v Soči rok před hrami si budou moci při závodech Světového poháru lyžaři, snowboardisté i biatlonisté. Rychlobruslaři tam dokonce mají mistrovství světa na jednotlivých tratích. Na světové šampionáty se po překonání zdravotních problémů chystají i další čeští medailisté z Vancouveru - běžec Lukáš Bauer a slalomářka Šárka Záhrobská. Sjezdaři se sejdou v první polovině února v rakouském Schladmingu, klasici o dva týdny později a o 350 kilometrů dál v italském Val di Fiemme.

Mistrovství světa v hokeji znovu ve Švédsku a Finsku

Hokejové mistrovství světa uspořádají stejně jako loni společně Švédové s Finy, jen závěr bude tentokrát ve Stockholmu. A pokud by nezačala NHL, pak by to mohl být nejlepší šampionát od roku 2005. Tehdy do Vídně přiletěly také hvězdy z NHL a Češi v čele s Jaromírem Jágrem se radovali ze zlatých medailí.

Fotbalistům začne sezóna už v polovině února, kdy dva české kluby vstoupí do vyřazovací části Evropské ligy. Los přidělil Spartě a Plzni atraktivní soupeře v podobě Chelsea a Neapole. Reprezentační tým čeká sedm zápasů v kvalifikaci pro mistrovství světa. Dvakrát Itálie a Arménie, odvety doma s Dánskem a na Maltě a tečka 15. října v Sofii s Bulharskem, po níž bude jasné, jestli svěřenci trenéra Michala Bílka postoupí do Brazílie, nebo alespoň do listopadové baráže.

Atletický světový šampionát v Moskvě bez Špotákové

Vrcholem letní atletické sezóny bude srpnové mistrovství světa v Moskvě. Jediná česká medailistka ze dvou předchozích šampionátů Barbora Špotáková bude chybět kvůli mateřským povinnostem, ale na stupních vítězů by ji mohli zastoupit bronzová překážkářka z olympijských her Zuzana Hejnová nebo oštěpař Vítězslav Veselý. Po hubených letech o sobě znovu dávají vědět plavci, šampionát mají v Barceloně, kde Ilona Hlaváčková před deseti lety vylovila z bazénu jedinou českou medaili.

Tenisté vykročí k obhajobě nejcennějších kolektivních trofejí už v únoru - muži ve Švýcarsku, ženy v Ostravě proti Austrálii. Tomáš Berdych a Petra Kvitová se pokusí vylepšit své postavení v elitní světové desítce. Prvním vrcholem bude tradičně lednový grandslamový turnaj v Melbourne.

Česká republika se několikrát představí i v roli pořadatele velké sportovní události. V únoru bude Nové Město na Moravě dějištěm MS v biatlonu, v září se budou v Praze rozdělovat světové medaile za vodní slalom a v prosinci uvidí Brno a Ostrava MS ve florbalu žen. K tradičním akcím, jakými jsou Zlatá tretra v Ostravě a MS motocyklů v Brně, přibude jedna velká fotbalová slavnost. Třicátého srpna se v Edenu utkají vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy o prestižní Superpohár.

Reklama

Související témata: